Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers vergaderen over relatie met Wit-Rusland en Turkije

EU-ministers vergaderen over relatie met Wit-Rusland en Turkije

BRUSSEL (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen houden vrijdagmiddag een ingelaste videovergadering over de relatie met Wit-Rusland en die met Turkije. De roep om nieuwe sancties tegen beide landen zwelt aan, maar daarvoor is instemming van alle 27 lidstaten vereist. Officiële besluiten worden niet verwacht.

De EU-landen hebben al aangegeven de relatie met Wit-Rusland te herzien na het "onaanvaardbare" geweld tegen demonstranten, dat volgde op de "oneerlijke en onvrije" herverkiezing van president Loekasjenko. Hem is te kennen gegeven een dialoog aan te gaan met de samenleving om verder geweld te vermijden.

Op verzoek van Griekenland komen ook nieuwe Turkse proefboringen naar gas en olie in de oostelijke Middellandse Zee aan de orde. De spanning loopt op. Frankrijk, dat voorstander is van sancties, is Athene te hulp geschoten met marineschepen. De EU heeft de Turken al vaker gewaarschuwd over gasboringen en legde eerder dit jaar sancties op aan twee Turken die betrokken zijn bij boringen nabij Cyprus. Ankara, dat zegt zijn "rechten en belangen" in de regio te verdedigen, heeft aangeboden de geschillen met de Griekse regering uit te praten.

Andere onderwerpen die ter sprake komen, zijn de ontwikkelingen in Venezuela en Libanon, waar de regering is afgetreden na de explosie die een deel van Beiroet verwoestte.

Meer uit Buitenland

Palestijnse Autoriteit heroverweegt relatie met Verenigde Staten

RAMALLAH (ANP/RTR) - De Palestijnse Autoriteit, het bestuur op de Westelijke Jordaanoever, gaat de relatie met de Verenigde Staten heroverwegen. President Mahmoud Abbas noemt het Amerikaanse veto tegen een volwaardig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen als reden.

18 minuten geleden
Tien doden bij Israëlische operatie op Westelijke Jordaanoever

RAMALLAH (ANP/AFP) - De Israëlische veiligheidsdiensten hebben bij een inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever "tien terroristen" gedood, meldt het leger van het land. De operatie in het noorden van het Palestijnse gebied duurde meer dan veertig uur.

40 minuten geleden
Erdogan ontvangt Hamas-leider Haniyeh in Istanbul

ISTANBUL (ANP/AFP) - In Istanbul is de ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Hamas-leider Ismail Haniyeh begonnen, melden Turkse media. Ze spreken elkaar in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus.

1 uur geleden
Politie bevestigt dood man die in brand stond bij rechtbank NY

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De politie in New York bevestigt het overlijden van een man die zichzelf in brand stak voor de rechtbank waar het strafproces tegen oud-president Donald Trump plaatsvindt. Amerikaanse media hadden eerder gemeld dat de man aan zijn verwondingen was bezweken.

3 uur geleden
Militanten Irak: fatale explosie op militaire basis door aanval

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De fatale explosie op een militaire basis ten zuiden van Bagdad is veroorzaakt door een aanval, verklaren de zogenoemde Popular Mobilization Forces (PMF). Deze organisatie van milities, waarvan een deel pro-Iraans, maakt officieel deel uit van de Iraakse veiligheidsdiensten. De getroffen basis huisvest de PMF en andere Iraakse veiligheidsdiensten.

3 uur geleden
Al Jazeera: doden door luchtaanvallen op Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische luchtaanvallen op Rafah hebben zaterdag aan zeker tien mensen het leven gekost, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt dat plekken zijn aangevallen waar veel door de oorlog ontheemde families naartoe zijn gevlucht.

5 uur geleden
Noord-Korea: nieuwe raketkop en luchtdoelraket getest

PYONGYANG (ANP/AFP/BELGA) - Noord-Korea zegt dat het een nieuwe "supergrote" raketkop en luchtdoelraket heeft getest. De tests zouden vrijdagmiddag zijn uitgevoerd, maar zijn pas zaterdag naar buiten gebracht door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

6 uur geleden