
EU-ministers verdeeld maar optimistisch over deal begrotingspact
LUXEMBURG (ANP) - De EU-ministers van Financiën zijn sterk verdeeld over de nieuwe begrotingsregels die volgend jaar zouden moeten ingaan. Dat bleek tijdens hun eerste formele bespreking sinds de Europese Commissie in april haar voorstellen voor hervorming van het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact (SGP) presenteerde. Toch streven de lidstaten ernaar nog dit jaar een akkoord te bereiken.
Nederland wil geen "politieke mislukking", zei EU-ambassadeur Robert de Groot, die minister Sigrid Kaag verving. Nederland heeft eerder al zorgen geuit over het onderhandelingstempo over met name een geloofwaardige, meetbare daling op de middellange termijn van te hoge staatsschulden in de eurolanden. Die zijn de afgelopen tijd door de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis fors opgelopen.
De commissie wil, daarin gesteund door Nederland, de regeringen meer zeggenschap geven in de aanpak van hun schuldenafbouw, als die maar aantoonbaar daalt. Aanvankelijk leek de Duitse minister Christian Lindner zich te isoleren door als enige een voor iedereen geldend percentage op een verplichte jaarlijkse reductie te eisen, van 1 procent van de schuld boven 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Gezamenlijk gedefinieerde doelen
Maar in een ingezonden brief in de Duitse krant Die Welt scharen zich nu tien andere EU-landen achter het standpunt dat er 'gezamenlijk gedefinieerde' doelen moeten zijn, zonder overigens percentages te noemen. Het gaat om Bulgarije, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië.
De Groot pleitte tijdens de vergadering onder meer voor verscherping van het toezicht op de begrotingsplannen van de lidstaten en meer transparantie.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden