Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers van Financiën ruziën over geld voor Hongarije

EU-ministers van Financiën ruziën over geld voor Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën liggen in Brussel volgens ingewijden stevig met elkaar in de clinch met en over Hongarije. Daardoor namen ze geen besluit over het coronaherstelplan voor Hongarije en het bevriezen van regionale EU-subsidies. Hongarije vertikt het op zijn beurt zijn veto's in te trekken over miljardensteun aan Oekraïne volgend jaar en over de invoering van een minimumwinstbelasting van 15 procent.

De voorzitter van de ministerraad, de Tsjech Zbyněk Stanjura, wilde alle vier de dossiers als één pakket afhandelen maar dat bleek al snel een onhaalbare kaart. Mogelijk gaan de EU-leiders zich op hun top over twee weken met het zogenoemde 'hoofdpijndossier Hongarije' bezig houden om oplossingen te vinden.

Vorige maand keurde de Europese Commissie na maandenlange onderhandelingen met de Hongaarse regering het coronaherstelplan van Hongarije goed. Maar de commissie eist dat het land eerst een lange lijst maatregelen afwerkt om de rechtsstaat te herstellen, voordat Brussel een euro van de beschikbare 5,8 miljard zal uitkeren. Daarnaast stelt de commissie voor om 7,5 miljard euro aan subsidies uit EU-fondsen voor arme regio's voor Hongarije te blokkeren tot concrete stappen zijn gezet om de corruptie in het land te bestrijden.

Cohesiefondsen

Vooral over het bevriezen van 65 procent van de zogeheten cohesiefondsen voor Hongarije lopen de gemoederen hoog op. Grote lidstaten als Frankrijk, Duitsland en Italië willen dat de commissie bekijkt welke (wettelijke) maatregelen Boedapest sinds 19 november heeft getroffen, de laatste deadline die de commissie aan Hongarije had gesteld. Het land heeft sindsdien echter versneld stappen gezet en daarom zou de straf omlaag kunnen. Die beslissing moet wel voor 19 december genomen worden, want dan vervalt deze procedure waarbij voor het eerst een rechtsstaattoets is gekoppeld aan uitgaven van de EU-begroting.

De ministers hebben de commissie ook de opdracht gegeven om een uitweg te vinden voor de 18 miljard euro beoogde steun voor Oekraïne. Hongarije wil niet garant staan voor die EU-steun.

Nederland pleit al langer voor streng optreden tegen Hongarije. Het schaart zich tot dusver achter de stappen die de commissie heeft gezet om de fondsen voor Hongarije te bevriezen.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

20 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

20 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

20 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

20 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

20 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

21 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

21 uur geleden