Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers van Financiën ruziën over geld voor Hongarije

EU-ministers van Financiën ruziën over geld voor Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën liggen in Brussel volgens ingewijden stevig met elkaar in de clinch met en over Hongarije. Daardoor namen ze geen besluit over het coronaherstelplan voor Hongarije en het bevriezen van regionale EU-subsidies. Hongarije vertikt het op zijn beurt zijn veto's in te trekken over miljardensteun aan Oekraïne volgend jaar en over de invoering van een minimumwinstbelasting van 15 procent.

De voorzitter van de ministerraad, de Tsjech Zbyněk Stanjura, wilde alle vier de dossiers als één pakket afhandelen maar dat bleek al snel een onhaalbare kaart. Mogelijk gaan de EU-leiders zich op hun top over twee weken met het zogenoemde 'hoofdpijndossier Hongarije' bezig houden om oplossingen te vinden.

Vorige maand keurde de Europese Commissie na maandenlange onderhandelingen met de Hongaarse regering het coronaherstelplan van Hongarije goed. Maar de commissie eist dat het land eerst een lange lijst maatregelen afwerkt om de rechtsstaat te herstellen, voordat Brussel een euro van de beschikbare 5,8 miljard zal uitkeren. Daarnaast stelt de commissie voor om 7,5 miljard euro aan subsidies uit EU-fondsen voor arme regio's voor Hongarije te blokkeren tot concrete stappen zijn gezet om de corruptie in het land te bestrijden.

Cohesiefondsen

Vooral over het bevriezen van 65 procent van de zogeheten cohesiefondsen voor Hongarije lopen de gemoederen hoog op. Grote lidstaten als Frankrijk, Duitsland en Italië willen dat de commissie bekijkt welke (wettelijke) maatregelen Boedapest sinds 19 november heeft getroffen, de laatste deadline die de commissie aan Hongarije had gesteld. Het land heeft sindsdien echter versneld stappen gezet en daarom zou de straf omlaag kunnen. Die beslissing moet wel voor 19 december genomen worden, want dan vervalt deze procedure waarbij voor het eerst een rechtsstaattoets is gekoppeld aan uitgaven van de EU-begroting.

De ministers hebben de commissie ook de opdracht gegeven om een uitweg te vinden voor de 18 miljard euro beoogde steun voor Oekraïne. Hongarije wil niet garant staan voor die EU-steun.

Nederland pleit al langer voor streng optreden tegen Hongarije. Het schaart zich tot dusver achter de stappen die de commissie heeft gezet om de fondsen voor Hongarije te bevriezen.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

2 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

3 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

5 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

5 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

6 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

6 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

7 uur geleden