Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers van Financiën keuren vier herstelplannen goed

EU-ministers van Financiën keuren vier herstelplannen goed

BRUSSEL (ANP) - Kroatië, Slovenië, Cyprus en Litouwen kunnen binnenkort aan de slag met hun nationale investerings- en hervormingsplannen die moeten helpen economisch sneller en sterker uit de coronacrisis te komen. De EU-ministers van Financiën hebben de herstelplannen van de vier lidstaten, in totaal 12,2 miljard euro aan subsidies en leningen, goedgekeurd tijdens een videovergadering. Eerder deze maand kregen twaalf EU-landen, waaronder Italië, Duitsland en Frankrijk, voor een totaalbedrag van ruim 392 miljard al groen licht.

De vier plannen waren al goedgekeurd door de Europese Commissie, maar zonder het fiat van de ministers van Financiën wordt de steun uit het tijdelijke coronaherstelfonds niet betaald. In het fonds zit 672,5 miljard euro, waarvan 312,5 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan gunstige leningen. De uitbetaling gaat in delen, te beginnen met 13 procent voorfinanciering van projecten dit jaar.

Kroatië ontvangt 6,3 miljard euro aan subsidies. Daarmee is het land gezien de omvang van zijn economie volgens de commissie relatief de grootste ontvanger van de Europese coronasteun. In absolute bedragen is dat Italië, dat de beschikking krijgt over 191,5 miljard euro, waarvan 68,9 miljard aan subsidies.

Hervormingen

Sinds april hebben 25 lidstaten hun herstelplannen in Brussel ingeleverd. Daarin geven ze aan waar zij het geld, waar ze volgens een bepaalde verdeelsleutel recht op hebben, in zullen investeren. Er is afgesproken dat ten minste 37 procent aan klimaatmaatregelen wordt besteed, en 20 procent aan digitalisering. Verder moeten de landen allerlei hervormingen doorvoeren om hun economieën te versterken, zoals aanpassingen in het belastingstelsel of op de arbeidsmarkt.

Na de zomer wordt geoordeeld over de andere ingediende herstelplannen. Twee ervan (die van Ierland en Tsjechië) zijn al goedgekeurd door de commissie maar nog niet door de ministers, de andere zeven worden momenteel door het dagelijks EU-bestuur geanalyseerd. Vooral die van Hongarije en Polen liggen onder een vergrootglas.

Hongarije en Polen

De commissie is naar verluidt niet gerust op anticorruptiemaatregelen in het Hongaarse plan, die moeten garanderen dat het EU-geld op de juiste plekken terechtkomt. Hongarije kan 7 miljard euro aan subsidies uit het herstelfonds krijgen. Over Polen bestaan eveneens rechtsstaatszorgen, maar ook zou het land niet voldoen aan de klimaatdoelen. Voor Polen gaat het om aanzienlijke bedragen: 24 miljard euro aan subsidies en 12 miljard aan leningen.

Nederland en Bulgarije zijn de enige landen die nog geen herstelplan hebben ingediend. Den Haag wil wachten tot er een nieuwe regering is.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

12 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

12 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

13 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

16 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

17 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

19 uur geleden