Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers stemmen antivirusmaatregelen af

EU-ministers stemmen antivirusmaatregelen af

BRUSSEL (ANP) - Om zich te beschermen tegen uitbreiding van het nieuwe coronavirus spreken de EU-landen af nauwer samen te werken bij de controle van reizigers die Europa binnenkomen. Gecoördineerde informatie-uitwisseling moet ervoor zorgen dat mensen met een verhoogd risico op besmetting altijd kunnen worden getraceerd. Zo nodig ook de mensen met wie zij in contact zijn geweest.

De EU-ministers van Volksgezondheid geven donderdag in Brussel de Europese Commissie de opdracht zorg te dragen voor de uitwisseling van actuele informatie over risico’s en getroffen maatregelen. Ook worden EU-fondsen beschikbaar gesteld zodat lidstaten zich beter kunnen voorbereiden. Zo wordt bekeken of beschermende kleding en maskers gezamenlijk kunnen worden aanbesteed, om tekorten te voorkomen.

De commissie krijgt verder de taak om de gevolgen van de uitbraak voor de beschikbaarheid van allerhande medicijnen in de EU te onderzoeken en de levering veilig te stellen. Ook moet ze stimuleren dat maatregelen als isolatie en quarantaine van besmette personen consistent worden toegepast.

Alert blijven, niet panikeren

Elk EU-land moet plannen hebben om mogelijke en bevestigde dragers van het virus de juiste zorg te kunnen bieden. Verder spraken de ministers af nauwer samen te werken bij het ontwikkelen van een vaccin, antivirale middelen en diagnostiek.

In de EU zijn ruim veertig besmettingen met het virus vastgesteld. "We moeten er klaar voor zijn als de situatie verslechtert", aldus EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement). Hij noemde de kans op verdere verspreiding in Europa klein. "Laat ons een beetje alert blijven, maar toch niet panikeren", zei de Belgische minister Maggie De Block.

Meer uit Gezond

Grote meerderheid voor medicijn tegen obesitas in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.

1 dag geleden
RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in deel van het land

BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.

1 dag geleden
Gezondheidsrisico's 87 zwemlocaties door slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.

1 dag geleden
Studie over glyfosaat en kanker rammelt volgens experts Ctgb

EDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.

5 dagen geleden
Mezen, bloemen en klimop helpen tegen jeukende eikenprocessierups

DEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.

5 dagen geleden
TNO: bijna 360.000 werknemers ervaren hitteklachten op het werk

DEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

1 week geleden
Waarschuwing voor cafeïne in Hero appelsap

DEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".

1 week geleden