Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers beraden zich over energiecrisis

EU-ministers beraden zich over energiecrisis

LUXEMBURG (ANP) - De EU-ministers van Energie, onder wie Stef Blok, vergaderen in Luxemburg over de energiecrisis. De recent sterk gestegen energieprijzen treffen ook Nederlandse huishoudens en bedrijven. Op korte termijn kunnen de lidstaten zelf een aantal maatregelen nemen om de pijn te verzachten, maar de vraag is of er op Europees niveau moet worden ingegrepen om dit soort crises op de langere termijn te voorkomen.

De 27 EU-leiders kwamen er na meer dan vier uur discussiëren op hun top in Brussel vorige week niet uit. Daarom moeten hun ministers er nu mee aan de slag.

Volgens de Europese Commissie en een aantal landen waaronder Nederland is de prijsstijging een wereldwijd en tijdelijk fenomeen dat door marktwerking vanzelf tot rust zal komen. Maar onder andere Spanje en Frankrijk willen drastische actie van Brussel, zoals het gezamenlijk inkopen van gas.

Als compromis komt er nu in elk geval een onderzoek naar de werking van de Europese energiemarkt en het Europese systeem voor de handel in uitstootrechten (ETS). Sommige landen denken dat marktspeculatie leidt tot prijsstijgingen. Daarom zal de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) bij het onderzoek worden betrokken.

Onlangs stelde de commissie maatregelen voor die lidstaten zelf mogen nemen zonder staatssteunregels te schenden. Zoals de btw op energie tijdelijk verlagen of burgers en bedrijven financieel steunen om de energienota te betalen, zoals Nederland doet.

Meer uit Financieel

Ryanair onderuit op beurs, AEX toont licht herstel

AMSTERDAM (ANP) - Ryanair ging maandag hard onderuit op de beurs in Dublin. De Ierse luchtvaartmaatschappij boekte afgelopen kwartaal fors minder winst door flinke druk op de ticketprijzen. De budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zullen zijn dan eerder gedacht. Het aandeel werd bijna 12 procent lager gezet. Air France-KLM daalde 0,5 procent in Amsterdam. De aandelen van luchtvaartmaatschappijen stonden vrijdag ook al onder druk door de wereldwijde IT-storing, die leidde tot vluchtvertragingen en annuleringen.

6 minuten geleden
Topman Delta Air Lines biedt excuses aan voor vluchtannuleringen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De topman van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft zijn excuses aangeboden voor het annuleren van duizenden vluchten tijdens het drukste reisweekend van de zomer. De in Atlanta gevestigde luchtvaartmaatschappij zag veel van haar systemen uitvallen door de wereldwijde computerstoring op vrijdag.

36 minuten geleden
Aandacht voor Unilever en Amerikaanse politiek op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Unilever. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern is volgens persbureau Bloomberg aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het bedrijf willen kopen. Dat onderdeel, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn.

1 uur geleden
Ryanair ziet winst fors dalen door lagere ticketprijzen

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen kwartaal een fors lagere winst behaald door flinke druk op de ticketprijzen. Ryanair verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zullen zijn dan eerder gedacht.

1 uur geleden
Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

1 uur geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

2 uur geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

3 uur geleden