Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-milieuministers eens over verduurzamen batterijen en accu's

EU-milieuministers eens over verduurzamen batterijen en accu's

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Milieu hebben in Brussel overeenstemming bereikt over nieuwe regels voor industriële en huishoudelijke batterijen en accu’s voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Die moeten tijdens de hele levenscyclus duurzaam worden, langer meegaan en geschikt zijn voor hergebruik.

Nederland is blij met het "belangrijke" akkoord, waarmee de 27 lidstaten unaniem instemden. "We gaan nu op Europees niveau stappen zetten op het gebied van productie en afval", zei verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) na afloop van de vergadering. "De nieuwe regels zijn in het voordeel van de consument, want de batterijen zullen een langere levensduur hebben."

Ook moeten batterijen gemakkelijker uit producten zoals telefoons of elektrische tandenborstels kunnen worden verwijderd, zodat ze kunnen worden vervangen en ingezameld. Fabrikanten krijgen vijf tot acht jaar de tijd om zich op de nieuwe regels voor te bereiden. "Het gaat allemaal om innovatie", aldus Heijnen.

Schaarse grondstoffen

Tot 2030 moeten er geleidelijk steeds meer afgedankte batterijen worden ingezameld. Voor draagbare batterijen is dat bijvoorbeeld 70 procent in 2030. De vaak schaarse grondstoffen waarmee ze worden gemaakt kunnen er dan worden uitgehaald en voor nieuwe batterijen worden gebruikt. Dat is niet alleen goed voor het milieu. De EU wil ook minder afhankelijk worden van grondstoffen uit andere landen.

Batterijen spelen een groeiende rol in het dagelijks leven. "Ze worden steeds meer gebruikt, in bijvoorbeeld steps of elektrische fietsen", zegt Heijnen. Batterijen zijn noodzakelijk voor groen vervoer, schone energie en voor het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050.

De lidstaten willen snel de onderhandelingen over definitieve wetgeving beginnen met het Europees Parlement.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

2 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

4 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

6 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

9 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

12 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden