Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-milieuministers eens over verduurzamen batterijen en accu's

EU-milieuministers eens over verduurzamen batterijen en accu's

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Milieu hebben in Brussel overeenstemming bereikt over nieuwe regels voor industriële en huishoudelijke batterijen en accu’s voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Die moeten tijdens de hele levenscyclus duurzaam worden, langer meegaan en geschikt zijn voor hergebruik.

Nederland is blij met het "belangrijke" akkoord, waarmee de 27 lidstaten unaniem instemden. "We gaan nu op Europees niveau stappen zetten op het gebied van productie en afval", zei verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) na afloop van de vergadering. "De nieuwe regels zijn in het voordeel van de consument, want de batterijen zullen een langere levensduur hebben."

Ook moeten batterijen gemakkelijker uit producten zoals telefoons of elektrische tandenborstels kunnen worden verwijderd, zodat ze kunnen worden vervangen en ingezameld. Fabrikanten krijgen vijf tot acht jaar de tijd om zich op de nieuwe regels voor te bereiden. "Het gaat allemaal om innovatie", aldus Heijnen.

Schaarse grondstoffen

Tot 2030 moeten er geleidelijk steeds meer afgedankte batterijen worden ingezameld. Voor draagbare batterijen is dat bijvoorbeeld 70 procent in 2030. De vaak schaarse grondstoffen waarmee ze worden gemaakt kunnen er dan worden uitgehaald en voor nieuwe batterijen worden gebruikt. Dat is niet alleen goed voor het milieu. De EU wil ook minder afhankelijk worden van grondstoffen uit andere landen.

Batterijen spelen een groeiende rol in het dagelijks leven. "Ze worden steeds meer gebruikt, in bijvoorbeeld steps of elektrische fietsen", zegt Heijnen. Batterijen zijn noodzakelijk voor groen vervoer, schone energie en voor het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050.

De lidstaten willen snel de onderhandelingen over definitieve wetgeving beginnen met het Europees Parlement.

Meer uit Financieel

Beurswaarde streamingplatform Viaplay ruimschoots gehalveerd

AMSTERDAM (ANP) - Viaplay heeft maandag ruim de helft van zijn beurswaarde zien verdampen op de beurs in Stockholm. Het Zweedse streamingplatform, dat in Nederland onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar vanwege de verslechterde marktomstandigheden en trok zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn in. Ook stapt topman Anders Jensen per direct op. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann.

10 minuten geleden
Topman Viaplay stapt op na tegenvallende resultaten

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse streamingplatform Viaplay ziet zijn topman Anders Jensen per direct vertrekken. Jensen bood zijn ontslag aan na tegenvallende resultaten van het platform, dat onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann, oud-topman van MTG. Dat is het voormalige moederbedrijf van Viaplay. Jensen stond sinds de oprichting van Viaplay als zelfstandig bedrijf in 2018 aan het roer.

56 minuten geleden
Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabië tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

1 uur geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

2 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

8 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

14 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

17 uur geleden