Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU maakt visumaanvraag voor Russen lastiger, maar niet onmogelijk

EU maakt visumaanvraag voor Russen lastiger, maar niet onmogelijk

PRAAG (ANP) - De Europese Unie gaat de komst van Russen naar de EU bemoeilijken. Het aanvragen van een visum voor Russen wordt ingewikkelder, tijdrovender en duurder, hebben de EU-landen afgesproken.

Met name een aantal oostelijke lidstaten en ook Nederland wilden verder gaan. Zij wilden Russen helemaal geen toeristenvisa meer verstrekken. De landen vinden het onverteerbaar dat Russen onbekommerd in de EU kunnen gaan winkelen en op vakantie gaan terwijl Rusland oorlog voert in Oekraïne. Maar vooral Duitsland en Frankrijk vonden het te ver gaan om Russen helemaal te weren.

Buitenlandminister Wopke Hoekstra is "blij dat het gelukt is" om de stroom Russische plezierreizigers wat in te dammen maar vooral om de gelederen gesloten te houden. Hij hamert steeds op eensgezindheid en schaafde tijdens het overleg van EU-buitenlandministers zelf met twee tegenpolen aan een compromis.

Baltische staten

De eenheid lijkt echter broos. Onder meer de Baltische landen overwegen nu maar zelf zwaardere maatregelen als een visaban te nemen, waarschuwden ze na afloop.

De EU zegt een overeenkomst uit 2007, die de visumaanvraag voor Russen vergemakkelijkte, nu volledig op. Voor een deel van de Russen, bijvoorbeeld leden van officiële delegaties en belangrijke zakenmensen, was de versoepeling al ongedaan gemaakt na de Russische invasie van Oekraïne.

Sinds de Russische inval zijn meer dan een miljoen Russen de landgrens overgestoken naar Finland en de Baltische staten. Ze gebruiken die EU-lidstaten vaak als tussenstation op doorreis naar de Rivièra of de winkelstraten van Milaan, omdat vliegtuigen uit Rusland niet meer welkom zijn in de EU.

Veiligheidsrisico

Dat steekt deze landen en "dit is een veiligheidsrisico geworden" voor hen, erkent EU-buitenlandchef Borrell. Zij zijn zelf daarom veelal al minder scheutig met visa voor Russen. Maar die vragen nu een visum aan bij soepeler EU-landen, waarmee ze alsnog binnen kunnen komen.

Het opschorten van de visaversoepelingsovereenkomst "zal het aantal nieuwe visa dat wordt verstrekt door de EU-lidstaten aanzienlijk verminderen", denkt Borrell. Landen hebben zelf ook de ruimte om het aantal Russische bezoekers aan banden te leggen, benadrukt hij. Er wordt bovendien onderzocht of er wat gedaan kan worden tegen de vele visa die voor jaren aan Russen zijn verstrekt.

De felste voorstanders van hardere maatregelen tegen Russische toeristen spreken van "de eerste, belangrijke stap" maar hameren erop dat er meer nodig is. Voor aanvang stelde onder meer Tsjechië geen genoegen te nemen met alleen het schrappen van visaversoepelingen.

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

10 minuten geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

1 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

5 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

7 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

8 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

8 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

8 uur geleden