Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

De EU-regeringsleiders zijn op dit moment bijeen om hierover te praten. Het gaat bij het scholen van de financiële kennis dan niet alleen om bijvoorbeeld het juiste gebruik van bank- en spaarrekeningen, pensioenen en hypotheken, maar ook om kennis over beleggingen zoals aandelen, crypto's of groene obligaties. Als mensen daar meer van afweten kan het vertrouwen om beleggingen te doen versterkt worden. Dat zou dan weer kunnen bijdragen aan meer beleggingen door huishoudens op de financiële markten, wat gunstig zou zijn voor bijvoorbeeld financiering van Europese bedrijven en investeringen.

In het concept-akkoord staat dan ook dat initiatieven om die financiële kennis te vergroten gepromoot moeten worden door de EU-landen.

Toekomstplannen

De Europese Commissie zegt dat het belangrijk is dat mensen de risico's kennen als het gaat om het lenen of investeren van geld. Financiële kennis kan helpen om goede persoonlijke toekomstplannen te maken, aldus Brussel. Ook helpt die kennis bij het beschermen van mensen tegen hoge schulden, excessieve risico's, fraude en cybercriminaliteit.

Uit een onderzoek van de Europese Commissie van vorig jaar kwam naar voren dat slechts 18 procent van de EU-burgers een hoog niveau van financiële kennis heeft. Bij 64 procent gaat het om een middelhoog niveau. De rest heeft een laag kennisniveau. Het gaat daarbij dan vaker om jonge mensen, vrouwen en mensen met lage inkomens of een laag opleidingsniveau.

Daarbij waren wel grote verschillen te zien binnen de lidstaten. In vier landen, namelijk Nederland, Zweden, Denemarken en Slovenië, had meer dan een kwart van de mensen een hoog financieel kennisniveau.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

1 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

2 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

3 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

5 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

6 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

14 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

16 uur geleden