Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders staan voor ambitieuze aanpak coronacrisis

EU-leiders staan voor ambitieuze aanpak coronacrisis

BRUSSEL (ANP) - De staatshoofden en regeringsleiders van de EU steken voor de derde keer in 16 dagen op afstand de koppen bij elkaar om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Opnieuw gaat het overleg per videoverbinding, die EU-president Charles Michel om 16.00 uur opstart. Vanuit Den Haag doet premier Mark Rutte mee.

"Eenheid en solidariteit zullen onze acties leiden", twitterde Michel woensdagavond. Maar onder druk van de oplopende besmettingsgevallen en het stijgend aantal doden, de grote economische gevolgen en de binnenlandse maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn de 27 leiders in de praktijk vooral met de sores in eigen land bezig.

Zo heeft een aantal landen controles aan de grenzen ingevoerd of de poorten helemaal gesloten. Daardoor is de essentiële aanvoer van voedsel, mondkapjes en beademingsapparatuur niet gegarandeerd. Rutte zal volgens ingewijden nadrukkelijk aandacht vragen voor het belang van vrij verkeer van goederen. Ook de distributie van medische benodigdheden loopt niet van een leien dakje. Wat de afgelopen weken niet goed is gegaan moet worden gerepareerd, aldus een diplomaat. De leiders zullen bovendien naar verwachting verklaren dat de EU een serieus, breed opgezet centrum voor crisismanagement nodig heeft.

Ook bespreken ze hoe ze de economische gevolgen van de uitbraak moeten aanpakken, om financieel niet ten onder te gaan en na de crisis de weg naar herstel te kunnen inslaan. Daarover heerst verdeeldheid. Negen leiders hebben woensdag opgeroepen om een Europees 'schuldinstrument' op te zetten. Dat zouden euro-obligaties, of in dit kader ook wel 'coronabonds’ genoemd, kunnen zijn. Nederland is daar fel tegen. Mogelijk dragen de leiders wel de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden) op om kredietlijnen via het noodfonds ESM open te stellen voor alle lidstaten die dat willen voor corona-gerelateerde investeringen. Daarvoor zou 2 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) van elk land beschikbaar kunnen zijn. De eurolanden zijn de aandeelhouders van het ESM.

Na afloop van de top geven Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een gezamenlijke persconferentie, per video. Veel regeringsleiders zullen na afloop persvertegenwoordigers van hun land informeren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Chauffeur erkent schuld na vondst dode Vietnamezen

LONDEN (ANP/RTR) - Een Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur heeft zich schuldig verklaard aan 39 aanklachten van onder andere moord in verband met de vondst vorig jaar van dode migranten in een container in Engeland. Een tweede chauffeur verklaarde zichzelf woensdag tijdens de gerechtelijke hoorzitting niet schuldig.

32 minuten geleden
Afghanistan begint met vrijlating leden Taliban

KABUL (ANP/DPA) - De Afghaanse regering is na een maand tegenstribbelen begonnen met de vrijlating van leden van de Taliban. Honderd Taliban zijn volgens een regeringswoordvoerder uit een gevangenis ten noorden van de hoofdstad Kabul vrijgelaten. Er zijn geen prominenten van de extremistische beweging bij.

55 minuten geleden
Onderzoek: Syrische luchtmacht voerde gifgasaanvallen uit

DEN HAAG (ANP) - De Syrische luchtmacht zat achter meerdere gifgasaanvallen in het land waarbij tientallen slachtoffers vielen. Dat concluderen onderzoekers van de internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) in Den Haag.

1 uur geleden
Italië weert schepen met migranten tijdens coronacrisis

ROME (ANP/RTR) - Schepen met geredde migranten aan boord mogen gedurende de coronacrisis niet in Italiaanse havens aanmeren. De Italiaanse regering zegt dat de havens geen veilige plaats zijn voor vluchtelingen.

1 uur geleden
'India overweegt versoepeling lockdown'

NEW DELHI (ANP/RTR) - De Indiase autoriteiten overwegen de strenge lockdown op sommige plaatsen in het land te versoepelen. Coronabrandhaarden moeten wel hermetisch worden afgesloten, zeggen functionarissen.

2 uur geleden
12 weken celstraf voor stelen 4 mondkapjes in Londen

LONDEN (ANP/DPA) - Een man in het Verenigd Koninkrijk is veroordeeld tot twaalf weken gevangenisstraf voor het stelen van vier beschermende mondkapjes uit een ziekenhuis in Londen, meldde het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Boris Johnson reageert op de behandeling voor corona

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De door het coronavirus gevelde Britse premier Boris Johnson reageert op de behandeling die hij krijgt op de intensivecareafdeling. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag verklaard. Hij meldde er niet bij wat die reactie inhoudt.

3 uur geleden