Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders staan voor ambitieuze aanpak coronacrisis

EU-leiders staan voor ambitieuze aanpak coronacrisis

BRUSSEL (ANP) - De staatshoofden en regeringsleiders van de EU steken voor de derde keer in 16 dagen op afstand de koppen bij elkaar om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Opnieuw gaat het overleg per videoverbinding, die EU-president Charles Michel om 16.00 uur opstart. Vanuit Den Haag doet premier Mark Rutte mee.

"Eenheid en solidariteit zullen onze acties leiden", twitterde Michel woensdagavond. Maar onder druk van de oplopende besmettingsgevallen en het stijgend aantal doden, de grote economische gevolgen en de binnenlandse maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn de 27 leiders in de praktijk vooral met de sores in eigen land bezig.

Zo heeft een aantal landen controles aan de grenzen ingevoerd of de poorten helemaal gesloten. Daardoor is de essentiële aanvoer van voedsel, mondkapjes en beademingsapparatuur niet gegarandeerd. Rutte zal volgens ingewijden nadrukkelijk aandacht vragen voor het belang van vrij verkeer van goederen. Ook de distributie van medische benodigdheden loopt niet van een leien dakje. Wat de afgelopen weken niet goed is gegaan moet worden gerepareerd, aldus een diplomaat. De leiders zullen bovendien naar verwachting verklaren dat de EU een serieus, breed opgezet centrum voor crisismanagement nodig heeft.

Ook bespreken ze hoe ze de economische gevolgen van de uitbraak moeten aanpakken, om financieel niet ten onder te gaan en na de crisis de weg naar herstel te kunnen inslaan. Daarover heerst verdeeldheid. Negen leiders hebben woensdag opgeroepen om een Europees 'schuldinstrument' op te zetten. Dat zouden euro-obligaties, of in dit kader ook wel 'coronabonds’ genoemd, kunnen zijn. Nederland is daar fel tegen. Mogelijk dragen de leiders wel de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden) op om kredietlijnen via het noodfonds ESM open te stellen voor alle lidstaten die dat willen voor corona-gerelateerde investeringen. Daarvoor zou 2 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) van elk land beschikbaar kunnen zijn. De eurolanden zijn de aandeelhouders van het ESM.

Na afloop van de top geven Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een gezamenlijke persconferentie, per video. Veel regeringsleiders zullen na afloop persvertegenwoordigers van hun land informeren.

Meer uit Buitenland

Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

1 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

3 uur geleden
Indiase premier Modi vliegt naar plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is onderweg naar de Oost-Indiase stad Balasore waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij zal volgens Indiase media naar de rampplek gaan en het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

3 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

4 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

6 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

8 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

10 uur geleden