Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders roepen op tot humanitaire 'pauzes' in strijd Gaza

EU-leiders roepen op tot humanitaire 'pauzes' in strijd Gaza

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie roept Israël en Hamas op gevechtspauzes in te lassen om de inwoners van de Gazastrook noodhulp te kunnen sturen. Met dat gezamenlijke appel hopen de EU-leiders de indruk van eenzijdige steun voor Israël weg te nemen en hun onenigheid over de oorlog tussen Israël en Hamas achter zich te laten.

De 27 EU-landen betuigden na de bloedige Hamas-aanval op Israël elk hun steun voor het land. Maar na dagen van Israëlische bombardementen op de dichtbevolkte Gazastrook, waar Hamas de baas is, vroegen ze meer en meer aandacht voor de noden van de Palestijnse bevolking. Een aantal lidstaten was echter huiverig om Israël op te roepen de strijd te onderbreken, uit angst iets af te doen aan het recht van het land zich te verdedigen.

De EU is het nu eens geworden over een oproep tot "humanitaire corridors en pauzes voor humanitaire noden". Sommige lidstaten hadden liever 'pauze' of zelfs 'staakt-het-vuren' gezien, maar dat ging andere te ver. Deze uitkomst geldt voor de meeste onderhandelaars als de lichtste variant, omdat die duidelijk maakt dat Israël de strijd telkens weer kan voortzetten. Een enkele pauze, en al zeker een staakt-het-vuren, zou al gauw de lading hebben dat de wapens liefst voor langere tijd of zelfs voorgoed zouden moeten zwijgen.

Veilige routes of corridors moeten dienen om "voedsel, water, gezondheidszorg, brandstof en onderdak" naar de afgegrendelde Gazastrook te brengen. De leiders spreken hun "diepste bezorgdheid" uit over de toestand in het dichtbevolkte en straatarme gebied. Ze tekenen wel aan dat de hulp niet in handen van "terroristische organisaties" mag vallen. Volgens Israël aast Hamas, dat door de EU als zodanig is aangemerkt, op de hulp.

Er moet ook binnenkort een "vredestop" worden belegd, vinden demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's. Met name Spanje had daarop aangedrongen. Dat land had ook graag opgeroepen tot een staakt-het-vuren in plaats van een gevechtspauze, maar kreeg vooral Duitsland niet mee.

Rutte vroeg bij aankomst op de top om "onmiddellijke" toegang voor hulpgoederen. De EU-leiders houden het bij "snel, veilig en ongehinderd".

Meer uit Buitenland

Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

2 uur geleden
Rechter verwerpt zaak tegen Trump om geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump zou bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 allerlei documenten hebben meegenomen naar zijn landgoed in Mar-a-Lago. De zaak is nu verworpen omdat de speciale aanklager volgens de rechter onrechtmatig was benoemd.

3 uur geleden
Onrustig in Berlijn rond EK-finale: ruim 130 aanhoudingen

BERLIJN (ANP) - Rond de EK-finale zondagavond in Berlijn heeft de politie in de Duitse hoofdstad 133 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 151 aanklachten ingediend, onder meer voor mishandeling, huisvredebreuk, valsheid in geschrifte en zakkenrollerij. Twee politieagenten liepen verwondingen op.

3 uur geleden
NBC: schietplek dader aanslag op Trump was veiligheidsrisico

BUTLER (ANP) - Het dak vanwaar een man zaterdag het vuur opende op de Amerikaanse oud-president Donald Trump is eerder al aangewezen als een veiligheidsrisico, meldt NBC News op basis van twee bronnen. De Secret Service zou zich ervan bewust zijn geweest dat het een kwetsbare plek was tijdens de campagnebijeenkomst van Trump in Butler.

3 uur geleden
Secret Service werkt mee aan onderzoeken na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Secret Service zal volledig meewerken aan onderzoeken naar de aanslag op Donald Trump, liet de directeur van de Secret Service Kimberly Cheatle in een verklaring weten. Agenten van de Secret Service wisten zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Butler niet te voorkomen dat een schutter het vuur opende, waarna er veel kritiek kwam op de veiligheidsdienst. President Joe Biden en leden van het Congres hebben onderzoeken aangekondigd.

3 uur geleden
Oekraïne: alle Russische marineboten zijn vertrokken uit de Krim

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense marine zegt dat in de havens op het schiereiland de Krim geen Russische marineboten meer zijn. De laatste boot zou een fregat zijn geweest dat inmiddels is uitgevaren, aldus de melding. Oekraïne heeft met raketten en drones veel schade aangericht aan marinevaartuigen in havens op de Krim, met name de grote marinehaven Sebastopol. Dat is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. De stad werd in 1783 gesticht om als haven voor de marine van het Russische keizerrijk te dienen. Het is tot voor kort een van de belangrijkste Russische marinehavens geweest.

4 uur geleden
Zelensky mikt op tweede vredestop in november

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt in november navolging te kunnen geven aan een internationale top over vrede in zijn land. Hij verwacht dat Oekraïne dan op een tweede top met een volledig uitgewerkt vredesplan kan komen.

5 uur geleden