Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders nemen 'moeilijke' stap naar gezamenlijke spaarmarkt

EU-leiders nemen 'moeilijke' stap naar gezamenlijke spaarmarkt

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben een "moedige, niet gemakkelijke" stap gezet naar een meer gezamenlijke markt voor spaargeld en investeringen. Ze onderkennen dat zo'n markt "cruciaal is voor de toekomst van de doelstellingen van de Europese Unie" en dat is al heel wat, zegt hun adviseur Enrico Letta.

Letta bracht in opdracht van de 27 EU-leiders een rapport met aanbevelingen uit over de Europese interne markt. Die is onaf en moet vlug verder voltooid worden om de concurrentie met grootmachten als de Verenigde Staten en China aan te kunnen, stelt de Italiaanse oud-premier. Om te beginnen met de energie-, telecom- en kapitaalmarkt.

Daarover denken de EU-lidstaten heel verschillend, dus demissionair premier Mark Rutte en zijn 26 collega's discussieerden donderdag de hele dag. De conclusies die ze wilden trekken, werden noodgedwongen op allerhande punten afgezwakt. Die over Europees toezicht op de markt voor spaarders en investeerders bijvoorbeeld, waar een bankiersland als Luxemburg weinig trek in heeft.

Toch spreekt ook de voorzitter van de regeringsleiders en staatshoofden, Charles Michel, tevreden van "substantiƫle voortgang". De eerste stap is gezet naar de oplossing van het "enorme probleem" hoe de EU de overgang naar een duurzame en digitale economie kan betalen, meent Letta. Eerste vereiste was dat de leiders het vitale belang van de integratie van de spaar- en investeringsmarkt inzien, zegt hij.

Meer uit Financieel

Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiƫle markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

13 minuten geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

1 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

1 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

3 uur geleden
Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL (ANP) - De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

3 uur geleden
Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acties en stakingen in verschillende sectoren. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) belooft met de bonden en werkgevers in gesprek te gaan.

3 uur geleden
Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. Op het vlak van klimaat en mensenrechten zou het moederbedrijf van merken als Knorr, Dove en Persil tekortschieten, klonk het op de aandeelhoudersvergadering.

4 uur geleden