
EU-leiders negeren migratie-eisen Hongarije en Polen
BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders stemmen niet in met de eisen van Hongarije en Polen rond een Europese asielaanpak. Beide landen eisen dat voortaan alle 27 lidstaten moeten instemmen met voorstellen over de opvang, het verdelen en het terugsturen van asielzoekers. Dat ging de EU-leiders te ver. Volgens het reglement van de EU hoeft er op dit onderwerp geen unanimiteit te zijn.
Gevolg van de botsing tussen Hongarije en Polen en de 25 andere lidstaten is dat er geen 'conclusies' zijn aangenomen over migratie en asiel; een soort gezamenlijke slotverklaring na een EU-top. Wel bracht EU-voorzitter Charles Michel zelf een schriftelijke verklaring naar buiten. "Het is genoteerd dat er behoefte is om consensus te bereiken over een effectieve migratie- en asielbeleid en dat (...) herplaatsen van asielzoekers op een vrijwillige basis moet gebeuren."
In een mondelinge toelichting zei Michel dat 25 van de 27 lidstaten achter de inhoudelijke migratieafspraken en het gevolgde proces staan en verder willen met de uitvoering ervan. "Twee lidstaten zijn het niet eens met het proces en de inhoud. Zij interpreteren het anders", zei Michel. Hongarije en Polen vinden dat het migratiepact niet met een gekwalificeerde meerderheid had mogen worden aangenomen, maar dat daar unanimiteit voor nodig was.
Zonder gevolgen
Praktisch gezien heeft het ontbreken van een conclusie geen gevolgen voor het migratiepact van de Europese Commissie, benadrukten verscheidene leiders.
Over dat pact werd begin juni een akkoord bereikt. Na jarenlang gesteggel werden afspraken gemaakt over de asielprocedures en het opnemen en verdelen van asielzoekers over Europa. Alleen Polen en Hongarije stemden tegen. Litouwen, Bulgarije, Slowakije en Malta onthielden zich van stemming. Deze vier landen hebben volgens Michel tijdens de top alsnog hun steun uitgesproken.
Afname asieldruk
"We gaan door met de uitvoering van het migratiepact", benadrukte hij. "We houden het hoofd koel. We hebben geen eenparigheid, maar er is wel brede consensus die we een jaar geleden niet hadden." Volgens hem gaat uitvoering van het pact zorgen voor het verminderen van de asieldruk in Europa.
Het komt zelden voor dat de leiders helemaal geen gezamenlijke conclusies trekken over een belangrijke kwestie op de agenda. Er is hen veel aan gelegen om eensgezindheid uit te stralen. Maar diplomaten spreken fel tegen dat de mislukking een afgang is en wentelen alle schuld af op de twee dwarsliggers.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP) - De rooms-katholieke kardinalen die in Vaticaanstad bijeen zijn om een nieuwe paus te kiezen, hebben een dag voor het conclaaf een oproep gedaan voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten. Ze stellen vast dat de vrede daar niet dichterbij is gekomen en dat het aantal aanvallen op burgers alleen maar toeneemt.
9 minuten geledenKYIV (ANP/AFP) - Oekraïne roept landen op geen troepen te sturen naar de militaire parade op 9 mei in Moskou. De optocht wordt elk jaar gehouden ter herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland.
11 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement stemt dinsdag opnieuw over de nieuwe bondskanselier, nadat kandidaat Friedrich Merz van de christendemocraten eerder op de dag onverwacht geen meerderheid had gehaald. Hij doet nu een tweede poging, melden Duitse media.
19 minuten geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - Een overwinning voor Israël in de Palestijnse Gazastrook betekent dat het gebied "volledig zal worden vernietigd" en dat de huidige inwoners naar andere landen moeten vertrekken. Dat zei de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich.
29 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse kanselierskandidaat Friedrich Merz wil nog deze dinsdag een nieuwe stemming in het parlement in de hoop alsnog te worden gekozen tot opvolger van regeringsleider Olaf Scholz. Dat melden Duitse media, zoals Bild, die zich baseren op partijkringen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin zegt te willen vasthouden aan het staakt-het-vuren dat president Vladimir Poetin eenzijdig heeft uitgeroepen. Oekraïne heeft niet gezegd dat het zich daaraan zal houden en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft het plan van Poetin afgedaan als "een poging tot manipulatie".
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement gaat donderdag al stemmen over het aanpassen van de beschermingsstatus van de wolf. Een meerderheid van het parlement stemde er dinsdag mee in dit met voorrang te behandelen.
1 uur geleden