
EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel
BRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.
Rutte is evenmin bezorgd over de onrust op de beurzen. "Het is normaal op de kapitaalmarkt dat er bewegingen zijn", zei hij naar aanleiding van het harde koersverlies van Deutsche Bank, een van de grootste Duitse banken, vrijdagmorgen. Ook Scholz zei sussend dat Deutsche Bank sterk is. "Het heeft geloond dat we de laatste jaren strenge regels voor de Europese banken hebben doorgevoerd."
Volgens EU-bronnen heeft ECB-chef Lagarde de leiders verzekerd dat de centrale bank klaar staat om hulp te bieden. "De ECB is volledig uitgerust om indien nodig liquiditeit te verschaffen aan het financiële systeem van de eurozone", zei Lagarde volgens ingewijden tegen de leiders. De ECB en andere centrale banken kondigden afgelopen weekend aan de komende tijd voor extra leenmogelijkheden voor banken te zorgen. Dan kunnen banken over voldoende geld beschikken als ongeruste klanten meer geld willen opnemen.
Hervormingen
Ook Rutte wees op de hervormingen die de bankensector na de financiële crisis in 2008 heeft ingezet. "We staan er daardoor sterk voor, met streng toezicht, buffers en afspraken." Hij haalt zijn gelijk tegen het bedrijfsleven en het bankwezen, die "veel kritiek hebben geleverd dat we wat te streng waren. Nu zie je hoe belangrijk het is dat we deze buffers hebben en deze maatregelen hebben genomen. Laten we blij zijn."
Daardoor wijkt het bankenstelsel van de 20 eurolanden volgens Rutte "echt af van de situatie in Amerika of bijvoorbeeld Zwitserland". Hij ziet "grote verschillen, het Europese toezicht is fundamenteel anders dan het Amerikaanse toezicht". De minister-president maakt zich "eerlijk gezegd niet" bezorgd en wil niet speculeren over bijvoorbeeld het omvallen van Deutsche Bank.
De EU werkt "vreselijk hard" aan het voltooien van de zogeheten bankenunie en kapitaalmarktunie, zegt Rutte. Die moeten voorkomen dat de financiële wereld weer zo onderuit gaat als in 2008. Maar dat maakt geen eind aan schommelingen in de aandelenkoersen van banken, waarschuwt hij. "Die zijn onvermijdelijk."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
15 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geleden