Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel

EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel

BRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.

Rutte is evenmin bezorgd over de onrust op de beurzen. "Het is normaal op de kapitaalmarkt dat er bewegingen zijn", zei hij naar aanleiding van het harde koersverlies van Deutsche Bank, een van de grootste Duitse banken, vrijdagmorgen. Ook Scholz zei sussend dat Deutsche Bank sterk is. "Het heeft geloond dat we de laatste jaren strenge regels voor de Europese banken hebben doorgevoerd."

Volgens EU-bronnen heeft ECB-chef Lagarde de leiders verzekerd dat de centrale bank klaar staat om hulp te bieden. "De ECB is volledig uitgerust om indien nodig liquiditeit te verschaffen aan het financiële systeem van de eurozone", zei Lagarde volgens ingewijden tegen de leiders. De ECB en andere centrale banken kondigden afgelopen weekend aan de komende tijd voor extra leenmogelijkheden voor banken te zorgen. Dan kunnen banken over voldoende geld beschikken als ongeruste klanten meer geld willen opnemen.

Hervormingen

Ook Rutte wees op de hervormingen die de bankensector na de financiële crisis in 2008 heeft ingezet. "We staan er daardoor sterk voor, met streng toezicht, buffers en afspraken." Hij haalt zijn gelijk tegen het bedrijfsleven en het bankwezen, die "veel kritiek hebben geleverd dat we wat te streng waren. Nu zie je hoe belangrijk het is dat we deze buffers hebben en deze maatregelen hebben genomen. Laten we blij zijn."

Daardoor wijkt het bankenstelsel van de 20 eurolanden volgens Rutte "echt af van de situatie in Amerika of bijvoorbeeld Zwitserland". Hij ziet "grote verschillen, het Europese toezicht is fundamenteel anders dan het Amerikaanse toezicht". De minister-president maakt zich "eerlijk gezegd niet" bezorgd en wil niet speculeren over bijvoorbeeld het omvallen van Deutsche Bank.

De EU werkt "vreselijk hard" aan het voltooien van de zogeheten bankenunie en kapitaalmarktunie, zegt Rutte. Die moeten voorkomen dat de financiële wereld weer zo onderuit gaat als in 2008. Maar dat maakt geen eind aan schommelingen in de aandelenkoersen van banken, waarschuwt hij. "Die zijn onvermijdelijk."

Meer uit Financieel

Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

11 minuten geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

24 minuten geleden
Facebook onder vuur om gerichte reclame over geaardheid

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Facebook mag geen openbare gegevens over seksuele geaardheid gebruiken voor persoonlijke advertenties, volgens een advies aan de hoogste Europese rechter. Volgens advocaat-generaal Athanasios Rantos van het Europese Hof van Justitie is dit in strijd met de Europese privacyregels.

57 minuten geleden
Boete van 100 miljoen voor Continental over rol dieselschandaal

HANNOVER (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen Continental heeft een boete gekregen van 100 miljoen euro voor zijn rol bij het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Volgens de Duitse autoriteiten heeft Continental niet genoeg gedaan om te voorkomen dat het bedrijf en werknemers werden betrokken bij de zaak.

1 uur geleden
Noodlijdend IT-bedrijf Atos stelt deadline reddingsplan uit

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft de deadline van zijn reddingsplan uitgesteld tot 3 mei. Atos, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, diende eerder deze maand een herstructureringsplan in bij banken en andere schuldeisers. Het bedrijf stelde daarin 1,2 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig te hebben om zijn activiteiten voort te zetten en de schulden met ongeveer de helft te verminderen. Ook wil het bedrijf de looptijd van andere schulden met vijf jaar verlengen.

2 uur geleden
Modebedrijf Hermès verkoopt meer, met name in Azië

PARIJS (ANP) - Het Franse modebedrijf Hermès, vooral bekend van de Birkin- en Kelly-handtassen, heeft in het eerste kwartaal de verkoop verhoogd, geholpen door sterke groei op de grote Aziatische markt. Maar ook in de andere regio's verkocht het concern meer dure handtassen en zijden sjaals.

2 uur geleden
Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het "zorgelijk" dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel om opheldering vragen.

2 uur geleden