
EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel
BRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.
Rutte is evenmin bezorgd over de onrust op de beurzen. "Het is normaal op de kapitaalmarkt dat er bewegingen zijn", zei hij naar aanleiding van het harde koersverlies van Deutsche Bank, een van de grootste Duitse banken, vrijdagmorgen. Ook Scholz zei sussend dat Deutsche Bank sterk is. "Het heeft geloond dat we de laatste jaren strenge regels voor de Europese banken hebben doorgevoerd."
Volgens EU-bronnen heeft ECB-chef Lagarde de leiders verzekerd dat de centrale bank klaar staat om hulp te bieden. "De ECB is volledig uitgerust om indien nodig liquiditeit te verschaffen aan het financiële systeem van de eurozone", zei Lagarde volgens ingewijden tegen de leiders. De ECB en andere centrale banken kondigden afgelopen weekend aan de komende tijd voor extra leenmogelijkheden voor banken te zorgen. Dan kunnen banken over voldoende geld beschikken als ongeruste klanten meer geld willen opnemen.
Hervormingen
Ook Rutte wees op de hervormingen die de bankensector na de financiële crisis in 2008 heeft ingezet. "We staan er daardoor sterk voor, met streng toezicht, buffers en afspraken." Hij haalt zijn gelijk tegen het bedrijfsleven en het bankwezen, die "veel kritiek hebben geleverd dat we wat te streng waren. Nu zie je hoe belangrijk het is dat we deze buffers hebben en deze maatregelen hebben genomen. Laten we blij zijn."
Daardoor wijkt het bankenstelsel van de 20 eurolanden volgens Rutte "echt af van de situatie in Amerika of bijvoorbeeld Zwitserland". Hij ziet "grote verschillen, het Europese toezicht is fundamenteel anders dan het Amerikaanse toezicht". De minister-president maakt zich "eerlijk gezegd niet" bezorgd en wil niet speculeren over bijvoorbeeld het omvallen van Deutsche Bank.
De EU werkt "vreselijk hard" aan het voltooien van de zogeheten bankenunie en kapitaalmarktunie, zegt Rutte. Die moeten voorkomen dat de financiële wereld weer zo onderuit gaat als in 2008. Maar dat maakt geen eind aan schommelingen in de aandelenkoersen van banken, waarschuwt hij. "Die zijn onvermijdelijk."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
39 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden