Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders eens over uitbreiding sancties tegen Turkije

EU-leiders eens over uitbreiding sancties tegen Turkije

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het eens geworden over uitbreiding van sancties tegen Turkije vanwege illegale gasboringen in de Middellandse Zee bij Griekenland en Cyprus. Die twee EU-lidstaten dringen al langer aan op maatregelen tegen Ankara. Tot nu toe heeft de EU tegen slechts twee functionarissen van het Turkse staatsoliebedrijf strafmaatregelen ingesteld, zoals een inreisverbod in de EU. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen een lijst met nieuwe namen van personen en bedrijven samenstellen.

De moeizame en politiek gevoelige relatie van de EU met Turkije werd op de top in Brussel langdurig besproken. Turkije is officieel nog steeds kandidaat-lidstaat voor de EU, een NAVO-bondgenoot en een belangrijke partner in het beheersen van de vluchtelingen- en migrantenstromen.

De afgelopen maanden gedroeg het land zich meermalen provocerend naar de EU toe, niet alleen met de boringen maar ook op Cyprus zelf. Turkije wil de ooit mondaine strandboulevard in de sinds de Turkse invasie in 1974 afgegrendelde wijk Varosha tot woede van de Grieks-Cyprioten weer in gebruik nemen. In hun conclusies veroordelen de 27 deze eenzijdige stap expliciet en ondersteunen ze hervatting van onderhandelingen onder de paraplu van de Verenigde Naties om de deling terug te draaien. De laatste poging daartoe strandde in 2017.

De EU-leiders roepen Turkije ook op tot een "verantwoordelijk" management van de migrantenstromen en het opvoeren van zijn inspanningen met het bestrijden van mensensmokkelaars.

EU-buitenlandchef Josep Borrell wordt gevraagd een rapport op te stellen over de stand van zaken in de politieke, economische en handelsbetrekkingen tussen de EU en Turkije, en opties aan te dragen hoe nu verder om te gaan met het land.

Meer uit Buitenland

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

27 minuten geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

GENT (ANP) - Ook een gebouw van de universiteit in het Belgische Gent is bezet door demonstranten tegen de oorlog die Israël voert in de Palestijnse Gazastrook. De ongeveer honderd actievoerende studenten willen onder meer afdwingen dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen verbreekt.

1 uur geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

1 uur geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

1 uur geleden
Rusland meldt opnieuw verovering dorpjes in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkiv en het andere in de oostelijke regio Donetsk.

1 uur geleden
Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

KYIV (ANP/RTR) - De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

1 uur geleden
Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

2 uur geleden