
EU-leiders bespreken verbod op niet-noodzakelijke reizen
BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders bespreken donderdagavond onder meer of ze skivakanties en andere niet-noodzakelijke reizen tijdelijk moeten verbieden. Het is een van de maatregelen die ze zouden kunnen nemen om de verspreiding van nog besmettelijker varianten van het coronavirus in de Europese Unie tegen te gaan.
De nieuwe videovergadering van premier Mark Rutte en zijn collega's over de strijd tegen de coronapandemie staat in het teken van de nieuwe Britse, Zuid-Afrikaanse en andere mutaties van het virus. Nu die in de EU om zich heen grijpen, groeit daarover de ongerustheid.
België gaat een verbod op niet-essentiële reizen bepleiten, kondigde premier Alexander De Croo aan. Hij zou niet de grenzen willen sluiten, zoals tijdens de eerste coronagolf vorig voorjaar gebeurde en sindsdien weer uit den boze is. Maar De Croo wil het grensverkeer wel beperken tot vrachtwagenchauffeurs, grenswerkers en anderen die echt de grens over moeten. De negatieve reisadviezen die de meeste landen hebben afgegeven blijken volgens hem niet genoeg om plezierreizen voorlopig te laten.
Ook Nederland denkt naarstig over mogelijkheden om reizen te ontmoedigen, ook binnen de EU. Het kabinet kondigde al een coronatestplicht aan voor mensen die met het vliegtuig of de boot naar Nederland komen. Daar komt binnenkort een quarantaineplicht bij.
De EU-leiders bespreken tijdens het overleg, dat om 18.00 uur begint, ook de invoering van een Europees coronavaccinatiebewijs. Maar daarover zijn nog zoveel juridische en praktische vragen dat er nog geen besluit valt. Laat staan dat zo'n bewijs binnenkort al een vereiste wordt om tussen EU-landen te mogen reizen, zoals sommige Zuid-Europese vakantielanden graag zouden zien.
Behalve thuisblijven en inenten proberen de EU-leiders ook het testen donderdagavond weer beter op elkaar af te stemmen. Daar zit mogelijk schot in: de uitslag van een coronasneltest is straks ook geldig in een ander EU-land, zo zijn de lidstaten al in principe overeengekomen.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
2 uur geledenOSLO (ANP) - Rusland is zorgelijk druk met militaire voorbereidingen aan de Europese oostgrens, zegt premier Dick Schoof. Het land legt infrastructuur aan waarmee het militairen zou kunnen aanvoeren. En de oostelijke NAVO-landen hebben last van allerlei Russische prikacties.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ambtenaren van de Amerikaanse stad New York hebben hun prognose voor het aantal buitenlandse toeristen dit jaar met 17 procent verlaagd. Ze stellen dat de importtarieven en het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump bezoekers afschrikken.
2 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De Nederlandse kardinaal Wim Eijk verwacht niet dat de nieuwe paus Leo XIV voor een grote revolutie gaat zorgen in de kerk. "Ik denk dat een heel belangrijke taak van de paus is om de eenheid in de kerk te herstellen", zei Eijk vlak na afloop van het conclaaf.
3 uur geledenNEW DELHI (ANP/DPA) - Pakistan heeft verschillende militaire installaties aangevallen met raketten en drones in het door India gecontroleerde deel van Kasjmir, meldde de Indiase regering donderdag. Een militair station nabij de grens in de Indiase staat Punjab was ook doelwit van de luchtaanvallen, aldus het Indiase leger op X. Pakistan heeft de aanvallen niet bevestigd.
3 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de nieuwe paus Leo XIV "succes" gewenst. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de Amerikaanse paus een "constructieve dialoog" met het Kremlin blijft aangaan.
4 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische president Isaac Herzog hoopt op sterkere banden tussen zijn land en de Heilige Stoel nu het Vaticaan een nieuwe paus heeft gekozen, Leo XIV.
4 uur geleden