Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-leiders beraden zich weer over strijd tegen corona

EU-leiders beraden zich weer over strijd tegen corona

BRUSSEL (ANP) - De strijd tegen het coronavirus in Europa is opnieuw het hoofdthema van een videovergadering van de 27 EU-leiders. Op uitnodiging van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel overleggen ze donderdag vanaf 15.00 uur over de stand van zaken rond de productie en levering van vaccins en de voortgang met het inenten van de EU-bevolking. Aan de orde komt ook de zorg over de nieuwe virusvarianten die geleidelijk de overhand in de EU krijgen. Onder aanvoering van Griekenland leggen de zuidelijke vakantielanden de invoering van een coronapaspoort voor gevaccineerde reizigers weer op tafel. Ze willen zo snel en veilig mogelijk toeristen kunnen verwelkomen.

Vijf premiers hebben Michel in de aanloop naar de top geschreven dat er "meer Europese ambitie nodig is" op het gebied van vaccinproductie. Ze storen zich aan de trage leveringen van goedgekeurde vaccins door de farmaceuten en willen dat er snel nieuwe productielijnen worden geopend. "Een verandering in onze manier van denken is nodig. Deze strategische kwestie gaat ons, leiders, allemaal aan," schrijven de Belgische premier Alexander De Croo en zijn ambtsgenoten uit Denemarken, Spanje, Polen en Litouwen.

Ze pleiten voor de oprichting van een nieuw agentschap, dat de vaccinproductie in de EU van ontwikkeling tot levering kritisch volgt en aanstuurt en ingrijpt als er bijvoorbeeld een grondstoffentekort is. Den Haag vindt dat de markt de gelegenheid moet krijgen meer productiecapaciteit op te zetten en dat nu denken en praten over een 'strategische autonomie' op de korte termijn geen oplossing brengt.

Intussen bereidt de EU zich erop voor dat nieuwe virusvarianten mogelijk aangepaste vaccins nodig maken, zoals bij de griepprik. De Europese Commissie, die namens de 27 onderhandelt, krijgt volgens een hoge diplomaat alle ruimte om in contracten met farmaceuten deze nieuwe vaccins veilig te stellen. De zorg over de verspreiding van mutaties is zo groot dat zes lidstaten hun grenzen met andere EU-lidstaten nagenoeg dicht houden. In zijn uitnodiging erkent Michel dat beperkende maatregelen en het ontmoedigen van niet-essentiële reizen nodig blijven, maar dat mag niet ten koste gaan van een soepele goederen- en dienstenstroom tussen de lidstaten.

Intussen blijven de landen die sterk afhankelijk zijn van het toerisme aandringen op een vaccinatiebewijs waarmee het reizen weer zou kunnen. Over de technische uitvoering zijn echter nog veel vragen. Verschillende internationale partijen waaronder wereldgezondheidsorganisatie WHO en IATA (de luchtvaartmaatschappijen) zijn hierover druk met elkaar in gesprek. Nederland wil geen paspoort waarmee EU-burgers alleen binnen de EU vrij zouden kunnen reizen maar dat in een keer internationaal geregeld zien. Dat zou al in juni rond kunnen zijn.

Michel heeft meteen ook maar vrijdagmorgen geclaimd om over Europese veiligheid en defensie te vergaderen. Het is vooral door de coronaperikelen meer dan twee jaar geleden dat de leiders met elkaar over dit thema hebben gesproken. Ze beginnen om 09.00 uur en NAVO-chef Jens Stoltenberg schuift ook aan.

Zowel donderdag als vrijdag wordt de top afgesloten met een gezamenlijke persconferentie van Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Meer uit Buitenland

Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

10 minuten geleden
VK: gemiddeld 983 Russische doden en gewonden per dag

LONDEN (ANP) - Het aantal Russische militairen dat dagelijks sneuvelt of gewond raakt in Oekraïne, was sinds het begin van de invasie niet zo hoog als vorige maand. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, dat spreekt over gemiddeld 983 slachtoffers per dag.

19 minuten geleden
Aangehouden personen Berlijn niet voortvluchtig RAF-duo

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Twee personen die zondag zijn aangehouden in Berlijn, zijn niet de voortvluchtige RAF-leden Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Dat maakte de politie bekend na een grote operatie in het stadsdeel Friedrichshain.

47 minuten geleden
Aanklager: 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De autoriteiten in Burkina Faso onderzoeken berichten dat zo'n 170 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op drie noordelijke dorpen. Een aanklager zegt dat slachtoffers vorige week zijn "geëxecuteerd".

1 uur geleden
Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

1 uur geleden
Sharif weer verkozen tot premier van Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Shehbaz Sharif wordt voor de tweede keer premier van Pakistan. Hij kreeg na onrustig verlopen verkiezingen zondag meer dan de helft van de parlementariërs achter zich.

2 uur geleden
Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

3 uur geleden