Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen willen nog strengere importregels Oekraïense landbouw

EU-landen willen nog strengere importregels Oekraïense landbouw

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen willen de regels voor de invoer van Oekraïense landbouwproducten nog verder aanscherpen. Van een aantal producten willen ze de hoeveelheid verlagen die tolvrij naar de Europese Unie mag. De lidstaten gaan nu proberen het daarover eens te worden met het Europees Parlement.

De regeringen van de 27 EU-lidstaten en het Europees Parlement sloten vorige week al een voorlopig akkoord, maar Polen, Frankrijk en een aantal andere landen vonden dat dat hun eigen boeren niet genoeg beschermde. Daarom hebben de EU-ambassadeurs van de lidstaten nu afgesproken dat ze de quota voor onder meer eieren, pluimvee en andere landbouwproducten uit Oekraïne nog iets willen verlagen, zeggen EU-diplomaten. Als het land meer wil exporteren moet het daarover wel importheffingen betalen.

De aanscherpingen gaan Oekraïne een kleine 330 miljoen euro per jaar kosten, schatten EU-bronnen. De schade voor het land, dat door de oorlog voortdurend balanceert op de rand van bankroet, zou volgens het oorspronkelijke plan 86 miljoen euro lager uitvallen.

Limiet

Landbouwgrootmacht Oekraïne mag sinds juni 2022 zonder heffingen naar de Europese Unie exporteren. De EU wil die in juni aflopende maatregel verlengen, maar wel afzwakken. Zo wil zij tegemoetkomen aan Europese boeren die klagen dat ze worden weggeconcurreerd. De nieuwe (en laatste) verlenging zou gelden tot juni volgend jaar.

Sommige EU-landen, zoals Hongarije, stonden erop ook een limiet voor de heffingsvrije import van tarwe uit Oekraïne in te voeren. Maar zo'n 'noodrem' voor tarwe komt er ook volgens het nieuwe voorstel niet.

Onderhandelen

De quota voor landbouwproducten als suiker, honing, maïs, haver en gries zouden oorspronkelijk afgestemd worden op de invoer in 2022 en 2023. Toen ging al een groot deel van de export naar de EU, omdat Rusland bijvoorbeeld de Zwarte Zee blokkeerde. De EU-landen hebben nu afgesproken ook de export in de tweede helft van 2021, toen Oekraïne veel minder naar de EU uitvoerde, te laten meewegen.

De EU-landen moeten nu weer onderhandelen met het Europees Parlement. "Na het paasweekend weten we meer van hun kant", zegt een EU-diplomaat. Vliegende haast is inmiddels geboden om de aanpassingen nog voor juni rond te krijgen. Als dat niet lukt, zouden alle importheffingen weer gaan gelden en is Oekraïne helemaal slecht af. Maar de EU-bron heeft goede moed, want "dit nieuwe compromis is een stap in de richting" van wat het Europees Parlement wilde.

Meer uit Financieel

Arbeidsinspectie: boetes illegaal werken schrikken niet genoeg af

DEN HAAG (ANP) - De boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dit meldt de Arbeidsinspectie na onderzoek onder 24 bedrijven die de wet hebben overtreden. Vaak zijn de financiële voordelen volgens de inspectie zo groot dat een boete minder kost dan het betalen van cao-lonen en werkgeverslasten.

10 minuten geleden
Noodlijdend IT-bedrijf Atos wil meer geld voor reddingsplan

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft meer geld nodig voor zijn reddingsplan. Het bedrijf, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, heeft nu 1,7 miljard euro nodig om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Eerder ging het nog uit van 1,2 miljard euro.

38 minuten geleden
Energiebedrijf HEM stopt met telefonische klantenwerving

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) gaat stoppen met het telefonisch werven van klanten, na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een toezegging van minstens drie jaar. Ook gaat de energieleverancier geld aan sommige klanten terugbetalen, omdat een deel te veel heeft betaald voor gas en elektriciteit.

1 uur geleden
Elon Musk doorbreekt barrières voor zelfrijdende Tesla's in China

BEIJING (ANP/RTR) - Een verrassingsbezoek van Tesla-topman Elon Musk aan China heeft enkele cruciale obstakels uit de weg geruimd voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in het land. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's gaat samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's, zeggen betrokken bronnen.

1 uur geleden
Philips stijgt 33 procent op beurs na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips werd maandag flink meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die het zorgtechnologieconcern heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben opgelopen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.

2 uur geleden
Topman: Philips laat grootste rechtszaken in affaire achter zich

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Met de schikking van claims over gezondheidsschade door Philips' slaapapneu-apparaten laat het zorgtechnologieconcern de grootste rechtszaken in de affaire achter zich. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd. Het geeft Philips volgens hem de mogelijkheid om zich weer meer op de daadwerkelijke bedrijfsvoering te richten, waaronder investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) voor het verbeteren van zorg.

2 uur geleden
Oostenrijkse groep klaagt OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

WENEN (ANP) - Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT. Dat meldt de activistengroep maandag. OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.

3 uur geleden