Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen willen limiet subsidies voor buitenlandse chipbedrijven

EU-landen willen limiet subsidies voor buitenlandse chipbedrijven

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Belangrijke landen van de Europese Unie steunen het streven van Brussel om een supermacht op het gebied van halfgeleiders te worden, maar zijn terughoudend met het geven van te veel staatssteun aan chipproducenten. Sommige van deze landen benadrukken ook dat de staatssteun moet worden gebruikt om Europese chipbedrijven te versterken en dat de subsidie aan buitenlandse chipproducenten beperkt moet blijven.

Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië vrezen volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, dat buitensporige overheidsinvesteringen in de chipproductie kunnen leiden tot een subsidiewedloop tussen EU-landen of zelfs een overproductie van chips. De landen steunen de inspanningen van Brussel om meer chips te maken om de tekorten aan halfgeleiders aan te pakken. Ze vinden echter dat de staatssteun meer moet gaan naar innovatie dan naar productie. De landen willen geen veto uitspreken over het gebruik van staatssteun, maar ervoor zorgen dat het geld verstandig wordt besteed.

De vijf landen erkennen dat de EU concurrerender en onafhankelijker moet worden op het gebied van chips, maar waarschuwen voor het zogeheten reshoring, ofwel het terughalen van de chipproductie die veelal naar lagelonelanden is verplaatst. In plaats daarvan willen ze dat de EU met landen buiten het blok moet samenwerken om hun markten open te houden en de toegang tot halfgeleiders daar veilig te stellen.

EU Chips Act

De vijf landen hebben met elkaar overlegd vóór de publicatie van het voorstel van de EU Chips Act, waarin de ideeën van Brussel worden uiteengezet om een wereldleider te worden in de productie van halfgeleiders. Dat voorstel zou de EU minder afhankelijk moeten maken van Azië en de Verenigde Staten voor de aanlevering van chips voor auto's, smartphones en wasmachines.

Het doel van de EU is om tegen 2030 een vijfde van chips ter wereld zelf te maken. Om dat te bereiken moet de huidige Europese chipproductie verviervoudigd worden. Het plan zal worden bekostigd met tientallen miljarden euro's aan financiering uit zowel de EU-begroting als die van EU-landen afzonderlijk.

Uitbreidingsplannen

Zowel de Amerikaanse chipfabrikant Intel als zijn Taiwanese concurrent TSMC heeft al aangegeven naar Duitsland te kijken als onderdeel van hun Europese uitbreidingsplannen. Intel heeft duidelijk gemaakt dat het mogelijk miljarden aan staatssteun wil om zich in de EU te vestigen.

Meer uit Financieel

Terughoudendheid op Wall Street na eerdere recordstanden

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.

2 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta ondertekent AI-gedragscode EU niet

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.

3 uur geleden
Damen Shipyards wil dat OM afziet van verdenking sanctieomzeiling

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.

4 uur geleden
FT: Trump dringt aan op heffing van minstens 15 procent voor EU

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).

4 uur geleden
AEX-index eindigt lager, opnieuw koersverlies voor ASML

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.

7 uur geleden
Ruim 100.000 aanvragen voor Noodfonds Energie goedgekeurd

ROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.

8 uur geleden
Pechtold stopt bij Nederlandse Loterij om burgemeesterschap

RIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.

9 uur geleden