Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen volgen Brusselse rechtstaat-aanbevelingen amper op

EU-landen volgen Brusselse rechtstaat-aanbevelingen amper op

LUXEMBURG (ANP) - De aanbevelingen die de Europese Unie jaarlijks doet aan lidstaten om hun rechtstaat te versterken hebben weinig effect. Slechts 11 procent daarvan werd in 2023 volledig opgevolgd en ruim een derde werd zelfs helemaal niet uitgevoerd, constateert de Europese Rekenkamer.

De Europese Commissie ziet toe op de omgang van EU-landen met de rechtstaat, het geheel van democratische spelregels. Sinds vier jaar brengt zij over elke lidstaat een jaarverslag uit met daarin aanbevelingen om bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van rechters te vergroten of journalisten meer ruimte te geven om hun werk te doen. Dat moet helpen voorkomen dat een land, zoals Hongarije bijvoorbeeld, met de harde hand van onder meer subsidiekortingen bij de les moet worden gebracht.

Maar dat jaarverslag heeft nog lang niet altijd de beoogde werking, stelt de rekenkamer vast. Van de aanbevelingen werd volgens de onafhankelijke waakhond, die nagaat of EU-geld wel goed terechtkomt, 34 procent helemaal niet uitgevoerd.

De Rekenkamer heeft niet alleen kritiek op de EU-landen die in gebreke blijven. Ze heeft ook aanbevelingen voor de Europese Commissie. Bij de volgende editie van de rapporten zou het goed zijn om niet alleen per jaar te kijken, maar ook meerjarige trends op het vlak van corruptiebestrijding of de onafhankelijkheid van rechters in beeld te brengen. Dat helpt de landen bij het oplossen van problemen. Ook vindt de rekenkamer dat de commissie de methode waarmee het verslag wordt opgesteld verder moet ontwikkelen en openbaar maken. De eerstvolgende reeks jaarverslagen verschijnt komende zomer.

Meer uit Buitenland

Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

RAMALLAH (ANP/RTR) - De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

1 uur geleden
Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

2 uur geleden
Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

2 uur geleden
Nieuwe president wil haar land niet langer Noord-Macedonië noemen

SKOPJE (ANP/AFP) - De nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, heeft in haar inaugurele toespraak op zondag haar land "Macedonië" genoemd. De officiële naam van het land is sinds 2018 Noord-Macedonië.

2 uur geleden
Tientallen doden en vermisten op Sumatra door overstromingen

JAKARTA (ANP/AFP) - Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 34 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen. Huizen, wegen en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zestien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten. Lokale reddingswerkers, politie, soldaten en vrijwilligers zoeken naar de vermisten.

4 uur geleden
Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

JABALIA (ANP/AFP/RTR) - In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas. Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

5 uur geleden
Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

BELGOROD (ANP/RTR) - Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov zijn bij de aanval minstens twee mensen gedood en liggen er mogelijk nog meer mensen onder het puin. Persbureau Reuters had eerder zeven doden gemeld.

5 uur geleden