Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen verzetten zich niet tegen langer toestaan glyfosaat

EU-landen verzetten zich niet tegen langer toestaan glyfosaat

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen verzetten zich niet tegen het langer toestaan van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. De royale meerderheid die nodig is om het bestrijdingsmiddel te verbieden kwam er vrijdag niet, meldt de Europese Commissie. Het wordt nu waarschijnlijk nog eens tien jaar toegelaten.

Over de verlenging wordt binnen een maand opnieuw gestemd. Als zoals verwacht ook dan geen ruime meerderheid voor of tegen te vinden blijkt, beslist de Europese Commissie. Die heeft de verlenging voorgesteld.

Nederland heeft zich onthouden van stemming, zegt een EU-diplomaat. De Tweede Kamer vroeg tevergeefs om een tegenstem. Ook zwaargewicht Duitsland bracht geen stem uit.

Schadelijk

Over glyfosaat, beter bekend als bijvoorbeeld het veelgebruikte Roundup van fabrikant Monsanto, is al jaren veel te doen. Sommige onderzoekers denken dat het middel kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Bovendien zou het een belangrijke bestuiver als de bij en veel andere diersoorten ernstig bedreigen. Maar de commissie ziet geen sluitend bewijs en dus ook geen reden voor een verbod.

Om een besluit te kunnen nemen hadden vijftien lidstaten met samen 65 procent van de EU-bevolking voor of tegen moeten stemmen. Dat leek bij voorbaat al moeilijk haalbaar. Veel Zuid- en Oost-Europese EU-landen gunnen glyfosaat wel nog eens tien jaar, maar grote landen als Frankrijk en Duitsland aarzelden. Minstens een van die twee lidstaten is doorgaans nodig voor de vereiste meerderheid.

Discussie om de meerderheid

Het is niet uitgesloten dat de voorgestelde verlenging van tien jaar nog ietwat wordt aangepast, zegt de Europese Commissie. In het beroepscomité dat er in de eerste helft van november over moet stemmen gaat het "de discussie aan om een meerderheid te vinden", aldus een woordvoerder. De marges zijn wel klein, want het comité bestaat ook weer uit vertegenwoordigers van de lidstaten.

Als de toestemming voor glyfosaat verlengd wordt, betekent dat niet per se dat het ook de komende jaren in Nederland is toegestaan. EU-landen mogen zelf bepalen waar en hoe ze het middel willen toelaten.

Pesticide Action Network (PAN) Europe is blij dat de EU-landen vrijdag in elk geval niet vóór het langer toestaan van glyfosaat hebben gestemd. Beleidsmedewerker Gergely Simon zegt dat veel Europeanen zich zorgen maken om de onkruidverdelger. "Bij twijfel over de veiligheid moet het voorzorgsbeginsel worden ingeroepen." De actiegroep spreekt zich al langere tijd uit tegen pesticiden.

Meer uit Gezond

EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

10 uur geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

2 dagen geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

3 dagen geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

5 dagen geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

6 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 week geleden