
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord
LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.
De 27 lidstaten zijn "heel dicht bij" een akkoord, onderstreept Zweden, dat de vergadering van migratieministers voorzit. Er tekent zich een meerderheid af voor onder meer het beoordelen van asielzoekers meteen aan de Europese buitengrens. Wie geen kans maakt te mogen blijven zou in afwachting van de terugreis kunnen worden vastgezet. Ook over het overnemen van asielzoekers uit 'aankomstlanden' als Italië en Griekenland gloort overeenstemming.
Maar een aantal mediterrane landen, Italië voorop, vindt de voorgestelde criteria voor 'terugneemlanden' te strikt. Daardoor kan een afgewezen asielzoeker alleen worden teruggestuurd naar een land waarmee hij een sterke band heeft, zoals zijn geboorteland. Maar als dat niet meewerkt, blijft Italië ermee zitten, vreest Rome. Italië en andere landen willen asielzoekers ook kunnen terugsturen naar bijvoorbeeld een land van waaruit ze de reis naar Europa hebben ondernomen. Duitsland wil juist vasthouden aan de strikte voorwaarden.
Detentie gezinnen met kinderen
Duitsland heeft een andere wens wel ingeslikt. Berlijn stond er aanvankelijk op dat gezinnen met kinderen niet zouden worden vastgezet in de centra aan de buitengrens. Dat zou nu wel mogelijk blijven. De mogelijke detentie van jonge mensen zorgt in Nederland zelf ook voor verdeeldheid. Het kabinet is voor deze optie, maar de Tweede Kamerfracties van de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen juist niet dat gezinnen opgesloten worden.
Staatssecretaris Eric van der Burg en zijn collega-bewindslieden van de andere 26 EU-landen onderhandelen door om overeenstemming te vinden.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
10 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
15 minuten geledenDORSTEN (ANP/DPA) - Een 16-jarige Oekraïner is gearresteerd in verband met de dood van een 32-jarige Oekraïense vrouw en haar dochter van negentien maanden. Zij werden zondagochtend langs een bospad gevonden in Dorsten, op zo'n 30 kilometer van de grens met de Achterhoek.
57 minuten geledenIZJEVSK (ANP/AFP/RTR) - Door een Oekraïense droneaanval op de Russische stad Izjevsk zijn drie mensen gedood en tientallen gewond geraakt, zeiden de lokale autoriteiten. Izjevsk ligt meer dan 1000 kilometer van Oekraïne.
1 uur geledenMADRID (ANP) - Spanje heeft de heetste maand juni sinds het begin van de metingen achter de rug. De gemiddelde temperatuur was 23,6 graden, meldt de meteorologische dienst AEMET. Dat is 0,8 graden warmer dan het record uit 2017. Dat record is daarmee "verpulverd", zegt de dienst op basis van voorlopige data.
2 uur geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - Polen gaat tijdelijke grenscontroles instellen langs de grenzen met Duitsland en Litouwen, heeft premier Donald Tusk aangekondigd. De controles moeten komende maandag ingaan.
2 uur geleden