Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen toch akkoord met strengere klimaatregels voor trucks

EU-landen toch akkoord met strengere klimaatregels voor trucks

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het toch eens geworden over strengere regels voor de CO2-uitstoot van vrachtwagens en bussen. Duitsland dreigde zijn steun in te trekken, waardoor de plannen stuk dreigden te lopen. Maar na de verzekering dat er ruimte blijft voor zulke zware voertuigen op duurzame brandstoffen als waterstof kon de belangrijke EU-lidstaat alsnog instemmen.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat ook het zware verkeer gaat bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Ze schrijven onder meer voor dat nieuwe vrachtwagens in 2040 90 procent minder CO2 moeten uitstoten. In 2035 zou dat al 65 procent moeten zijn en nog vijf jaar eerder 45 procent.

De transportministers van de EU-landen en het Europees Parlement werden het vorige maand al over de plannen eens. Maar in blessuretijd, nu de Europese besluitvorming binnenkort stilvalt door de naderende Europese verkiezingen, dreigden die de steun van Duitsland te verliezen. Zonder Duitsland zou het voorstel, dat ook al op weerstand stuitte van Italië en een stel kleinere EU-landen, het mogelijk niet halen. De stem van een lidstaat met zo'n grote bevolking weegt zwaar.

E-fuels

Duitsland kwam vorig jaar ook al eens terug van zijn steun voor het uitbannen van de brandstofmotor voor auto's. Tot verontwaardiging van de Europese Commissie en meerdere EU-landen. Ook toen draaide Berlijn bij na de toezegging dat voertuigen op zogeheten e-fuels toegestaan blijven - als ze echt klimaatneutraal zijn.

Duitsland, de bakermat van de verbrandingsmotor, hoopt die met e-fuels in leven te houden. Het was bang dat straks alleen elektrische voertuigen nog mogen, omdat bijvoorbeeld een motor op grijze waterstof indirect wel bijdraagt aan de CO2-uitstoot. Die zou echter toch klimaatneutraal kunnen zijn als die waterstof 'groen' wordt gemaakt.

Het Europees Parlement moet de nieuwe regels nog bekrachtigen, maar het is onwaarschijnlijk dat dat nog misgaat.

Meer uit Financieel

Aldi herkent zich niet in klacht over vage laagsteprijsgarantie

CULEMBORG/HUIZEN (ANP) - Aldi vindt dat claims waarin de supermarkt zich de goedkoopste noemt "eerlijk en transparant" zijn. Deze week deed de Consumentenbond een oproep aan meerdere supermarktketens om te stoppen met beweringen over de laagste prijzen omdat die niet onderbouwd zouden zijn. De belangenclub voor consumenten sprak onder andere Aldi daarop aan, maar de budgetsupermarkt zegt altijd de bron en de peildatum voor beloftes over de laagste prijs te vermelden.

48 minuten geleden
Reuters: Italië eist honderden miljoenen aan btw van techconcerns

ROME (ANP) - Italië eist honderden miljoenen euro's van internetbedrijven Meta, X en LinkedIn die het land zou zijn misgelopen aan btw, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De Italiaanse belastingdienst zou de claim in een laatste formele stap hebben gepresenteerd aan de drie Amerikaanse techbedrijven.

1 uur geleden
Shell eindigt opnieuw tussen stijgers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Shell is woensdag opnieuw tussen de stijgers in de AEX-index op het Damrak geëindigd. Het olie- en gasconcern zette de opmars van dinsdag voort, toen het bedrijf had aangekondigd het dividend te willen verhogen. Ook wil Shell zijn positie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) versterken. Het aandeel steeg woensdag 1,9 procent.

1 uur geleden
Lidstaten akkoord met uitstel invoering rapportages duurzaamheid

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten zijn akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om de rapportageverplichting voor bedrijven over duurzaamheid uit te stellen tot 2028. Ook zijn ze het eens met het uitstel met een jaar van de plicht om te rapporteren over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het doel van de Commissie met deze vereenvoudigingen in regelgeving is het vergroten van het concurrentievermogen.

2 uur geleden
ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd

LUXEMBURG (ANP) - EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Die conclusie trekt de Europese Rekenkamer (ERK) in een nieuw verslag. Aan de helft van suggesties van de Europese Raad voor het hervormen van de arbeidsmarkt "is niet of slechts nauwelijks gevolg gegeven", stelt de rekenkamer.

2 uur geleden
ACM heeft langer nodig voor beslissing over havengelden Schiphol

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft meer tijd nodig om een besluit te nemen over de havengelden van Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen hadden bezwaar aangetekend tegen deze tarieven, die zij betalen om gebruik te kunnen maken van de luchthaven. Zij vonden deze te hoog. De toezichthouder komt nu medio mei met een oordeel. In de tussentijd gaan de door Schiphol vastgestelde havengelden gewoon in.

3 uur geleden
Wisselende uitslagen bij opening beurshandel Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met wisselende koersuitslagen geopend. Beleggers op Wall Street zijn vooral in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond het handelsbeleid van president Donald Trump en de nieuwe importheffingen die hij vanaf 2 april wil gaan opleggen op buitenlandse goederen.

5 uur geleden