Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

De Europese Commissie, die namens de EU onderhandelt, en de nieuwe Britse regering-Sunak sloten drie weken geleden een nieuw akkoord over Noord-Ierland. Met eerdere afspraken, die moesten voorkomen dat het vertrek van het VK uit de EU de harde grens tussen EU-land Ierland en het Britse Noord-Ierland zou terugbrengen, kon de Britse regering bij nader inzien niet leven. Daardoor verrees feitelijk een 'binnenlandse' grens tussen het VK en Noord-Ierland, klaagde Londen.

Als ook het Britse parlement instemt met het zogeheten Windsor Raamwerk, ontsnappen Britse goederen die bestemd zijn voor Noord-Ierland in het vervolg aan grenscontroles. Ook komt er meer ruimte voor andere btw-tarieven en accijnzen in Noord-Ierland dan in de EU. En de Noord-Ieren krijgen meer inspraak.

Eensgezind

Voor sommige van de nieuwe afspraken is wijziging van Europese wetgeving nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de invoer en uitvoer van medicijnen en verse voedingswaren, dieren en planten.

Minister Wopke Hoekstra en de andere ministers van Europese Zaken van de EU-lidstaten "kijken uit naar de snelle en integere invoering" van de afspraken, zegt hun Zweedse voorzitter. Ze "staan eensgezind achter de Europese Commissie in hun steun voor de overeengekomen oplossingen".

Voortouw

Nadat het Verenigd Koninkrijk besloot uit de EU te stappen, speculeerde menig Brits politicus dat de EU-landen de rangen niet gesloten zouden kunnen houden en dat de Britten daaruit munt zouden kunnen slaan. Reden voor de EU-lidstaten om er alles aan te doen om dat te voorkomen. Ze laten het voortouw van meet af aan nadrukkelijk aan de Europese Commissie.

Het Britse Lagerhuis stemt woensdag over het Windsor Raamwerk.

Meer uit Buitenland

Krant: werk aan tijdelijke haven Gaza dit weekend van start

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekend aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

34 minuten geleden
Macron ziet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak over Europa op de Sorbonne, de Universiteit van Parijs, gezegd dat Europa er op het internationale toneel zwak voorstaat. Hij vreest dat in het komende decennium die zwakheid erger kan worden "en we gedegradeerd kunnen worden, ons Europa is sterfelijk en kan sterven" aldus Macron.

42 minuten geleden
Belarus meldt aanwezigheid tientallen Russische kernwapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft "enkele tientallen" tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Belarus. Dat meldt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko volgens het Russische persbureau TASS.

1 uur geleden
EU-hof: wie Turk wordt mag niet zomaar EU-nationaliteit verliezen

LUXEMBURG (ANP) - Wie als EU-burger de Turkse of een andere nationaliteit aanneemt, mag daarmee niet automatisch de nationaliteit verliezen van Nederland, Duitsland of een ander EU-land. Het EU-hof heeft dat in een Duitse zaak geoordeeld.

1 uur geleden
President Belarus ziet impasse aan front en wil vredesoverleg

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd. Hij zei dat de vredesgesprekken uit 2022 die in Istanbul werden gehouden, als basis kunnen dienen voor een nieuwe poging.

2 uur geleden
Duizenden toegangsbewijzen verkocht voor Venetië

VENETIË (ANP/AFP/RTR) - Toeristen in Venetië moesten donderdag voor het eerst over een toegangsbewijs beschikken voor een bezoek aan de stad. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat om 08.30 uur al zo'n 10.000 tickets waren verkocht.

2 uur geleden
Opnieuw arrestatie in corruptiezaak Russische onderminister

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische autoriteiten hebben een derde arrestatie verricht in de corruptiezaak rond onderminister van Defensie Timoer Ivanov. Het gaat om de medeoprichter van een bouwbedrijf. De man wordt verdacht van omkoping. Er zouden "diensten" zijn verleend aan de onderminister en andere personen.

4 uur geleden