Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

De Europese Commissie, die namens de EU onderhandelt, en de nieuwe Britse regering-Sunak sloten drie weken geleden een nieuw akkoord over Noord-Ierland. Met eerdere afspraken, die moesten voorkomen dat het vertrek van het VK uit de EU de harde grens tussen EU-land Ierland en het Britse Noord-Ierland zou terugbrengen, kon de Britse regering bij nader inzien niet leven. Daardoor verrees feitelijk een 'binnenlandse' grens tussen het VK en Noord-Ierland, klaagde Londen.

Als ook het Britse parlement instemt met het zogeheten Windsor Raamwerk, ontsnappen Britse goederen die bestemd zijn voor Noord-Ierland in het vervolg aan grenscontroles. Ook komt er meer ruimte voor andere btw-tarieven en accijnzen in Noord-Ierland dan in de EU. En de Noord-Ieren krijgen meer inspraak.

Eensgezind

Voor sommige van de nieuwe afspraken is wijziging van Europese wetgeving nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de invoer en uitvoer van medicijnen en verse voedingswaren, dieren en planten.

Minister Wopke Hoekstra en de andere ministers van Europese Zaken van de EU-lidstaten "kijken uit naar de snelle en integere invoering" van de afspraken, zegt hun Zweedse voorzitter. Ze "staan eensgezind achter de Europese Commissie in hun steun voor de overeengekomen oplossingen".

Voortouw

Nadat het Verenigd Koninkrijk besloot uit de EU te stappen, speculeerde menig Brits politicus dat de EU-landen de rangen niet gesloten zouden kunnen houden en dat de Britten daaruit munt zouden kunnen slaan. Reden voor de EU-lidstaten om er alles aan te doen om dat te voorkomen. Ze laten het voortouw van meet af aan nadrukkelijk aan de Europese Commissie.

Het Britse Lagerhuis stemt woensdag over het Windsor Raamwerk.

Meer uit Buitenland

Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

6 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

7 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

7 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

9 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

13 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

14 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

14 uur geleden