Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen raken het niet eens over prijsplafond gas

EU-landen raken het niet eens over prijsplafond gas

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het ook op een ingelast overleg van hun energieministers niet eens geworden over een prijsplafond voor energie. Sommige landen zien niets in een limiet op de prijs voor alleen Russisch gas, die bijvoorbeeld Nederland voorstaat. Nederland en andere landen willen dan weer geen breder prijsplafond voor al het gas dat de EU invoert.

Over het afromen van de grote winsten die energiebedrijven boeken is wel grote overeenstemming. Voor producenten van duurzame energie bijvoorbeeld, die geen hogere kosten maken dan voorheen maar wel meeliften op de hoge prijs van stroom uit gas. Om echter te voorkomen dat duurzame energiebedrijven wordt ontmoedigd, moeten fossiele producenten ook een "solidariteitsbijdrage" gaan betalen. Ook over grotere besparingen op energie bleken de lidstaten het in grote lijnen eens, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

De EU-energieministers, met namens Nederland dus Vijlbrief, waren bijeengeroepen nu steeds meer burgers en bedrijven de energierekening niet langer kunnen betalen. De Europese Commissie heeft meegeluisterd en werkt nu binnen enkele dagen plannen uit, ook een voorstel voor een prijsplafond. Daarna komen de ministers naar verwachting nog deze maand weer naar Brussel om daarover te beslissen.

Andere klanten

Nederland vreest dat het algemeen begrenzen van de gasprijs ertoe leidt dat producenten Europa inruilen voor andere klanten. Ook zouden burgers en bedrijven niet langer worden aangemoedigd om energie te besparen. Toch sluit Vijlbrief niet uit dat het uiteindelijk van zo'n prijsplafond komt. Als de commissie de bezwaren van Nederland en zijn medestanders tegemoet weet te komen "zijn we daar altijd voor".

Vijlbrief ziet de opvattingen over een prijsplafond rap schuiven, ook bij Nederland. "De wereld is aan het veranderen. Wij zien ook natuurlijk de prijzen."

Een enkel EU-land kan de uiteindelijke plannen ook niet tegenhouden. Daardoor zouden de voorstanders van een prijslimiet voor alleen Russisch gas ook hun zin kunnen doordrukken, beaamt Vijlbrief. Maar daar is hij beducht voor. "Het is gevaarlijk om hier een minderheid de wil op te leggen." Landen als Hongarije en Slowakije, die erg afhankelijk zijn van Russisch gas, verzetten zich fel tegen zo'n maatregel.

Meer uit Politiek

Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

18 minuten geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

1 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

2 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

3 uur geleden
Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - In vrouwengevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.

18 uur geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

20 uur geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

21 uur geleden