
EU-landen raken het niet eens over prijsplafond gas
BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het ook op een ingelast overleg van hun energieministers niet eens geworden over een prijsplafond voor energie. Sommige landen zien niets in een limiet op de prijs voor alleen Russisch gas, die bijvoorbeeld Nederland voorstaat. Nederland en andere landen willen dan weer geen breder prijsplafond voor al het gas dat de EU invoert.
Over het afromen van de grote winsten die energiebedrijven boeken is wel grote overeenstemming. Voor producenten van duurzame energie bijvoorbeeld, die geen hogere kosten maken dan voorheen maar wel meeliften op de hoge prijs van stroom uit gas. Om echter te voorkomen dat duurzame energiebedrijven wordt ontmoedigd, moeten fossiele producenten ook een "solidariteitsbijdrage" gaan betalen. Ook over grotere besparingen op energie bleken de lidstaten het in grote lijnen eens, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).
De EU-energieministers, met namens Nederland dus Vijlbrief, waren bijeengeroepen nu steeds meer burgers en bedrijven de energierekening niet langer kunnen betalen. De Europese Commissie heeft meegeluisterd en werkt nu binnen enkele dagen plannen uit, ook een voorstel voor een prijsplafond. Daarna komen de ministers naar verwachting nog deze maand weer naar Brussel om daarover te beslissen.
Andere klanten
Nederland vreest dat het algemeen begrenzen van de gasprijs ertoe leidt dat producenten Europa inruilen voor andere klanten. Ook zouden burgers en bedrijven niet langer worden aangemoedigd om energie te besparen. Toch sluit Vijlbrief niet uit dat het uiteindelijk van zo'n prijsplafond komt. Als de commissie de bezwaren van Nederland en zijn medestanders tegemoet weet te komen "zijn we daar altijd voor".
Vijlbrief ziet de opvattingen over een prijsplafond rap schuiven, ook bij Nederland. "De wereld is aan het veranderen. Wij zien ook natuurlijk de prijzen."
Een enkel EU-land kan de uiteindelijke plannen ook niet tegenhouden. Daardoor zouden de voorstanders van een prijslimiet voor alleen Russisch gas ook hun zin kunnen doordrukken, beaamt Vijlbrief. Maar daar is hij beducht voor. "Het is gevaarlijk om hier een minderheid de wil op te leggen." Landen als Hongarije en Slowakije, die erg afhankelijk zijn van Russisch gas, verzetten zich fel tegen zo'n maatregel.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) het gesprek aangaan met burgemeesters hierover, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven vertrouwt op "mondelinge afspraken" met de andere coalitiepartijen over de gevolgen van het bevriezen van de sociale huren. "In de marge van de voorjaarsnota" zou zijn afgesproken dat deze huurbevriezing niet ten koste mag gaan van hun mogelijkheden om in nieuwe woningen te investeren, heeft ze dinsdag gezegd tegen de pers.
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel om geweld tegen hulpverleners altijd te bestraffen met een celstraf krijgt flinke kritiek van de Raad van State. In een advies wijst de raad erop dat het voorstel weliswaar begrijpelijk is en dat geweld tegen bijvoorbeeld politiemensen, brandweer en ambulancemedewerkers ernstig is, maar dat er meerdere negatieve effecten aan zitten. Het voorstel komt uit de koker van de Tweede Kamerleden Joost Eerdmans (JA21) en Dilan Yeşilgöz (VVD).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven heeft dinsdagochtend de voorzittershamer gekregen van de NSC-fractie, na het vertrek van partijleider Pieter Omtzigt. Hij kondigde op Goede Vrijdag aan de landelijke politiek te verlaten omdat hij vindt dat hij op het Binnenhof niet kan herstellen van zijn burn-out. "We hebben een paar bewogen dagen achter de rug", erkent Van Vroonhoven. "Het is ons niet in de koude kleren gaan zitten."
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is "dankbaar" voor het voorbeeld van paus Franciscus "van een leven vol hoop". De politica leeft mee "met allen die geraakt zijn door zijn overlijden".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met de dood van paus Franciscus heeft de wereld "een gewaardeerde leider en inspiratiebron" verloren. Dat zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp op X. "Op het wereldtoneel benadrukte hij het belang van zorg voor het milieu en werkte hij onvermoeibaar voor armoedebestrijding en wereldvrede."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is "verdrietig" over de dood van paus Franciscus. "Deze paus gaf de Katholieke Kerk een menselijk gezicht", aldus de christendemocraat in een reactie op X.
1 dag geleden