Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen nog niet op een lijn over klimaat

EU-landen nog niet op een lijn over klimaat

BRUSSEL (ANP) - EU-president Charles Michel hoopt de lidstaten op een lijn te kunnen krijgen over klimaatneutraliteit in 2050. Hij zei dat voor aanvang van een EU-top in Brussel waar klimaat het hoofdthema voor de regeringsleiders is. De Belg erkende echter dat daarover nog geen akkoord is.

Michel zei dat hij "nog veel gesprekken met een aantal landen" moet voeren om ze over de streep te trekken. Hij doelde op Polen, Hongarije en Tsjechië die de ontwerpconclusies nog niet hebben onderschreven. "De sleutel is een balans vinden tussen ambitieuze klimaatplannen en inschikkelijkheid over de situatie in die landen." De drie lidstaten, die op een achterstand staan bij verduurzaming, willen zekerheid dat zij steun krijgen om de omschakeling te kunnen betalen.

De Europese Commissie presenteerde woensdag de zogeheten Green Deal, met talloze voorstellen om een klimaatneutrale EU in 2050 te bereiken. Daarvoor zijn honderden miljarden euro's nodig.

Michel wilde niet reageren op een actie van Greenpeace donderdagochtend waarbij het gebouw waar de top plaatsvindt symbolisch in brand werd gezet. Met spandoeken en fakkels maakte de milieuorganisatie duidelijk dat het de Green Deal niet ambitieus genoeg vindt.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

21 minuten geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

1 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

5 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

7 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

8 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

9 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

10 uur geleden