Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

De EU-lidstaten denken heel verschillend over wat hen te doen staat als er plotseling veel migranten arriveren. Maar Duitsland, dat een sleutelpositie had, staakte tijdens het overleg van migratieministers in Brussel zijn verzet. Minister Nancy Faeser zei haar "verantwoordelijkheid te willen nemen" en wees op de doden die vallen zolang Europa migratie niet in goede banen weet te leiden. Maar ze claimde ook concessies te hebben afgedwongen, en daarmee kan Italië, dat heel anders over migratie denkt, mogelijk weer niet leven. Een akkoord zonder het belangrijke aankomstland Italië is even ondenkbaar als zonder Duitsland.

Toch zullen de EU-landen er wel degelijk "de komende dagen" uitkomen, verzekert Eurocommissaris Ylva Johansson. Er wordt druk overlegd en geschaafd om iedereen alsnog aan boord te krijgen, zeggen EU-diplomaten. Het zit niet vast op zaken van groot gewicht of onoverkomelijke bezwaren, is vooralsnog hun indruk. Maar een tegemoetkoming aan Italië kan zomaar een ander EU-land tegen de borst stuiten. Nederland bijvoorbeeld, dat al bedenkingen had en niet bij voorbaat wil beloven om die opzij te blijven schuiven.

Doordat de lidstaten het niet eens worden, liggen ook de onderhandelingen over de andere onderdelen van de nieuwe Europese migratieplannen stil. Terwijl de tijd dringt, want de EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten er vóór februari uit zijn. Anders wordt het na de Europese verkiezingen en moet het werk hoogstwaarschijnlijk weer van vooraf aan beginnen.

Meer uit Buitenland

Poetin en Macron hebben na jaren weer met elkaar gebeld

MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.

1 uur geleden
Russische oud-onderminister Defensie veroordeeld voor corruptie

MOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.

1 uur geleden
Trump wint slag om belastingverlaging en hogere staatsschuld

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.

1 uur geleden
Rock Werchter neemt maatregelen voor verwachte hitte

WERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.

3 uur geleden
Trump zinspeelt op deportatie Tesla-baas Musk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.

3 uur geleden
Recordaantal migranten steekt Kanaal over in eerste helft 2025

LONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.

3 uur geleden
Hulporganisaties eisen einde aan Israëlisch hulpsysteem in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".

3 uur geleden