Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen gaan omikron te lijf met lappendeken aan maatregelen

EU-landen gaan omikron te lijf met lappendeken aan maatregelen

DEN HAAG (ANP/AFP/DPA/RTR) - Strenge regels voor ongevaccineerden, het schrappen van oudejaarsfeesten en inreisbeperkingen. Europese landen kiezen tijdens de opmars van de omikronvariant voor een lappendeken aan maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Nederland loopt met een strenge lockdown voorop.

In buurlanden geldt momenteel een minder streng beleid. Er wordt rekening mee gehouden dat Nederlanders vanwege de sluiting van veel winkels in eigen land uitwijken naar Duitsland en België. Belgische gemeentebesturen zeggen daar klaar voor te zijn. Er wordt bijvoorbeeld extra personeel ingezet in winkelstraten om de verwachte drukte in goede banen te leiden.

In andere Europese landen worden ondertussen nieuwe beperkende maatregelen van kracht. In Ierland moeten horecazaken vanaf maandag om 20.00 uur dicht vanwege zorgen over de omikronvariant. Denemarken sloot zondag onder meer theaters, bioscopen, dierentuinen en attractieparken. Restaurants mogen open blijven tot 23.00 uur.

Vaccinatiecampagnes

Het opvoeren van vaccinatiecampagnes wordt eveneens gezien als manier om burgers te beschermen tegen de omikronvariant. Zo krijgen steeds meer volwassenen in Europa toegang tot boosterprikken en worden nu ook jonge kinderen gevaccineerd. Portugal verwacht dit weekend tienduizenden kinderen onder de 12 een eerste inenting te kunnen geven.

In het Verenigd Koninkrijk heeft meer dan de helft van de volwassenen al een booster gehad. Dat land kampt met een grote omikronuitbraak. Minister van Volksgezondheid Sajid Javid zei dat vermoedelijk zo'n 60 procent van de nieuwe besmettingen in Engeland kan worden toegeschreven aan de variant. Hij sluit niet uit dat nog voor de kerst aanvullende coronamaatregelen worden genomen.

Aanscherping van maatregelen

Ook andere Europeanen krijgen mogelijk te maken met een strenger coronabeleid. Italië overweegt volgens lokale media een aanscherping van de maatregelen. Premier Mario Draghi vergadert donderdag met zijn kabinet. Hij zou daarna bekend kunnen maken dat ook gevaccineerde landgenoten een negatieve coronatest moeten tonen om toegang te krijgen tot drukke locaties, zoals discotheken en stadions.

De opmars van omikron overschaduwt ook de traditionele feestelijke viering van de jaarwisseling. Fransen moeten het dit jaar doen zonder de traditionele vuurwerkshow in Parijs. De regering had lokale overheden gevraagd om dergelijke festiviteiten af te blazen en burgers opgeroepen zich vooral te laten testen voor feestjes.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

46 minuten geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

55 minuten geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

1 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

1 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

2 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

3 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

4 uur geleden