Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen eens over versoepeling staatsschuldregels

EU-landen eens over versoepeling staatsschuldregels

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van financiën hebben een politiek akkoord gesloten over nieuwe begrotingsregels. Eurolanden met een hoge staatsschuld, zoals Griekenland, Italië en België, krijgen meer tijd om hun schuld te verlagen. In ruil voor deze versoepeling moeten de nieuwe afspraken wel echt worden nageleefd. Dat was een eis van Nederland en Duitsland.

De basisregels uit het zogenoemde stabiliteitspact blijven hetzelfde. Die zijn dat landen een begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product mogen hebben en een staatsschuld van hooguit 60 procent. De verandering zit hem in de termijn en in de voorwaarden voor het voldoen aan die eisen als de tekorten of schulden te hoog zijn.

Volgens de oude afspraken moesten de landen bij tekorten meteen hard en snel bezuinigen. Dat moest met 5 procentpunt per jaar. De kritiek van landen als Italië was dat als zij zo hard moeten bezuinigen, ze niet meer kunnen investeren in verbeteringen van hun economie. Volgens de nieuwe afspraken gaan bezuinigen en investeren samen. Lidstaten mogen er langer over doen om de schulden en tekorten weg te werken. Tegelijkertijd moeten de landen dan ook investeren in maatregelen die binnen de EU zijn afgesproken om op termijn rendabeler en slagvaardiger te zijn, zoals investeringen in duurzame energie, digitalisering of defensie.

Overgangsfase

Nog op het laatst werd er aan de zorgen tegemoetgekomen van landen die bang zijn dat ze ook met die nieuwe afspraken nooit aan de eisen kunnen voldoen. Er komt nog een 'overgangsfase' die moet voorkomen dat de hoge rentes de voorgenomen investeringen dwarszitten. De Europese Commissie, die de maatregelen controleert, zal daarmee rekening houden.

Het akkoord werd gesloten in een informele video-conferentie door de Europese ministers van financiën. Donderdag wordt het formeel bekrachtigd door de EU-ambassadeurs van de lidstaten. Na afloop van de videoconferentie zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis (handel) dat de nieuwe regels "zo snel mogelijk" ingaan, en in ieder geval "voor de Europese verkiezingen" van juni.

Kaag over akkoord

Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag reageert opgelucht: "Het waren stevige onderhandelingen, maar ik ben blij dat er na lang praten een goed akkoord ligt over de Europese begrotingsregels. Het is belangrijk dat er met duidelijke regels een stevig fundament onder nationale begrotingen wordt gelegd en dat iedereen zich daar aan houdt."

Meer uit Buitenland

Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

3 uur geleden
Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

4 uur geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

5 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

5 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

5 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

5 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

5 uur geleden