Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen eens over verbod op vernietigen onverkochte kleding

EU-landen eens over verbod op vernietigen onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten willen een verbod op het vernietigen van onverkochte kleding en schoenen. Ook zijn ze het in Brussel eens geworden over regels voor het duurzaam ontwerpen van nieuwe producten. Het doel is dat er minder spullen worden weggegooid en er efficiƫnter wordt omgesprongen met grondstoffen.

De Europeaan koopt elk jaar gemiddeld ongeveer 26 kilo textiel en gooit circa 11 kilogram weg. Miljoenen tonnen afgedankte kleding komen terecht in de verbrandingsoven of op stortplaatsen.

Het midden- en kleinbedrijf krijgt in de beoogde wet een overgangsperiode van vier jaar voor het verbod op het vernietigen van onverkochte kleding van kracht wordt. Kleine bedrijven met minder dan vijftig werknemers worden helemaal uitgezonderd.

Prullenbak

Er zullen de komende jaren stapsgewijs ontwerpeisen worden gesteld aan verschillende productgroepen, te beginnen bij de textielsector. Het gaat om eisen aan bijvoorbeeld de levensduur van producten, de repareerbaarheid, de herbruikbaarheid of de recyclebaarheid. De textielsector is nu nog erg vervuilend omdat er veel grondstoffen en chemicaliƫn worden gebruikt voor het produceren van kleding en afgedankte kleding nauwelijks wordt gerecycled.

"Hoe fijn is het als spullen langer meegaan en ze niet na een keer gebruiken al de prullenbak in gaan", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). "Door in de ontwerpfase al goed na te denken over duurzaamheid, gaan producten langer mee en zijn er minder grondstoffen nodig voor de productie. Dat scheelt mensen geld en is ook nog eens goed voor het milieu." Volgens haar heeft Nederland hard gelobbyd voor de beoogde wet.

Het zogeheten Ecodesign-wetsvoorstel van de Europese Commissie moet ook door het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

3 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

3 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

4 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

7 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

7 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

8 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

8 uur geleden