Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen eens over sancties tegen Rusland om erkenning rebellen

EU-landen eens over sancties tegen Rusland om erkenning rebellen

PARIJS (ANP) - De EU-landen hebben overeenstemming bereikt over een pakket sancties tegen Rusland. Ze straffen onder meer 27 personen en organisaties en bemoeilijken de toegang van Moskou tot de financiële markten. Ook 351 Russische parlementariërs die aandrongen op en stemden voor de erkenning van twee afvallige Oekraïense regio's door Rusland worden geraakt.

Ook in hun kijk op en oordeel over de erkenning van de rebellenrepubliekjes Donetsk en Loehansk zijn de lidstaten eensgezind, zegt huidig EU-voorzitter Frankrijk. De ministers van Buitenlandse Zaken werden het eens op een spoedvergadering in Parijs.

"Dit pakket zal Rusland pijn doen en veel ook", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. De EU trekt volgens hem nauw samen op met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada. Sommige EU-landen wilden verder gaan, maar ze hebben een goede balans gevonden, meent de hoogste EU-diplomaat.

Waarschuwing

Borrell denkt niet dat Rusland het bij de erkenning van de twee "marionettenrepublieken" laat. Hij vraagt zich af wat er gaat gebeuren met het leeuwendeel van Donetsk en Loehansk dat niet is "bezet door het Russische leger" maar nog in handen is van Oekraïne. De buitenlandchef waarschuwt dat "we het sanctieniveau zullen verhogen naargelang het gedrag van Rusland". De EU houdt "munitie in onze gereedschapskist".

De sancties zijn volgens Borrell gericht op personen en organisaties die een aandeel hadden in de "illegale en agressieve daad" van Moskou. Zo krijgen onder meer banken strafmaatregelen opgelegd en neemt de EU ook de defensiesector op de korrel.

Inperking handel

"En dit is erg belangrijk: we treffen het vermogen van de Russische staat en overheid" om te lenen op de Europese financiële markten. Zo wil de EU "de financiering van escalerend en agressief beleid aan banden leggen", kondigde Brussel eerder aan. Verder wordt de handel tussen de separatistenrepublieken en de EU verder ingeperkt.

Wie op de sanctielijst belanden, kunnen niet meer bij in de EU ondergebracht vermogen. Burgers en bedrijven in de EU mogen geen zaken meer met hen doen. Gestrafte personen mogen ook de unie niet langer in. President Vladimir Poetin zelf blijft buiten schot.

Meer uit Buitenland

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

MADRID (ANP/RTR/AFP) - Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken. De regeringsleider had laten doorschemeren misschien af te treden, omdat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is.

42 minuten geleden
Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

KYIV (ANP) - Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.

2 uur geleden
Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

6 uur geleden
Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

7 uur geleden
Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

12 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

14 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

15 uur geleden