Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen eens over CO2-heffing op 'vieze' productie van buiten

EU-landen eens over CO2-heffing op 'vieze' productie van buiten

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over het invoeren van een CO2-heffing op bepaalde goederen en stoffen uit landen waar bij de productie minder milieu- en klimaateisen zijn dan in de Europese Unie. Het gaat vooralsnog alleen nog om cement, kunstmest, staal, ijzer, aluminium en stroom. Een grote meerderheid, ook Nederland, stemde voor het wetsvoorstel van de Europese Commissie.

De heffing 'aan de grens', in Brussels jargon aangeduid met CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), is een belangrijk onderdeel van het klimaatpakket waarmee de commissie in 2030 de CO2-uitstoot in de EU met 55 procent wil verminderen ten opzichte van 1990.

Volgens de Franse minister en tijdelijk EU-voorzitter Bruno Le Maire is het besluit een "grote stap vooruit" om de koolstofuitstoot in de EU te kunnen terugdringen. "Op deze manier kunnen we voorkomen dat onze inspanningen verwateren door import van buiten." Ook staatssecretaris Marnix van Rij is opgetogen over het bereikte akkoord. Het wachten is nu op de positiebepaling van het Europees Parlement.

Aangenaam verrast

Europarlementariër en rapporteur Mohammed Chahim (PvdA) is "aangenaam verrast" over de snelle overeenkomst tussen de lidstaten. "Maar het akkoord laat veel vragen onbeantwoord over belangrijke details." Zo staat er niets in over het afbouwen van de gratis uitstootrechten van de Europese industrie.

Bedrijven in Europa betalen nu voor hun CO2-uitstoot en krijgen, ter compensatie voor de concurrentie met industrie van buiten Europa die deze kosten niet heeft, gratis emissierechten. Als de CBAM-wetgeving wordt ingevoerd, zullen deze vrije emissierechten voor de betrokken sectoren geleidelijk verdwijnen. "Hierover blijven de lidstaten uiterst vaag", zegt Chahim. "Maar voor mij is het kraakhelder: geen CBAM zonder duidelijkheid over uitfasering van vrije emissierechten." Hij verwacht dat het parlement op 11 mei over CBAM zal stemmen.

Van Rij zei dat Nederland tien jaar wil als periode waarin de gratis emissierechten worden afgebouwd. Ook wil Nederland dat bedrijven uit de betrokken sectoren subsidies kunnen krijgen uit het Europese Innovatiefonds om hun productie koolstofarm te maken.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

43 minuten geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

2 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

6 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

7 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden