Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen eens over CO2-heffing op 'vieze' productie van buiten

EU-landen eens over CO2-heffing op 'vieze' productie van buiten

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over het invoeren van een CO2-heffing op bepaalde goederen en stoffen uit landen waar bij de productie minder milieu- en klimaateisen zijn dan in de Europese Unie. Het gaat vooralsnog alleen nog om cement, kunstmest, staal, ijzer, aluminium en stroom. Een grote meerderheid, ook Nederland, stemde voor het wetsvoorstel van de Europese Commissie.

De heffing 'aan de grens', in Brussels jargon aangeduid met CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), is een belangrijk onderdeel van het klimaatpakket waarmee de commissie in 2030 de CO2-uitstoot in de EU met 55 procent wil verminderen ten opzichte van 1990.

Volgens de Franse minister en tijdelijk EU-voorzitter Bruno Le Maire is het besluit een "grote stap vooruit" om de koolstofuitstoot in de EU te kunnen terugdringen. "Op deze manier kunnen we voorkomen dat onze inspanningen verwateren door import van buiten." Ook staatssecretaris Marnix van Rij is opgetogen over het bereikte akkoord. Het wachten is nu op de positiebepaling van het Europees Parlement.

Aangenaam verrast

Europarlementariër en rapporteur Mohammed Chahim (PvdA) is "aangenaam verrast" over de snelle overeenkomst tussen de lidstaten. "Maar het akkoord laat veel vragen onbeantwoord over belangrijke details." Zo staat er niets in over het afbouwen van de gratis uitstootrechten van de Europese industrie.

Bedrijven in Europa betalen nu voor hun CO2-uitstoot en krijgen, ter compensatie voor de concurrentie met industrie van buiten Europa die deze kosten niet heeft, gratis emissierechten. Als de CBAM-wetgeving wordt ingevoerd, zullen deze vrije emissierechten voor de betrokken sectoren geleidelijk verdwijnen. "Hierover blijven de lidstaten uiterst vaag", zegt Chahim. "Maar voor mij is het kraakhelder: geen CBAM zonder duidelijkheid over uitfasering van vrije emissierechten." Hij verwacht dat het parlement op 11 mei over CBAM zal stemmen.

Van Rij zei dat Nederland tien jaar wil als periode waarin de gratis emissierechten worden afgebouwd. Ook wil Nederland dat bedrijven uit de betrokken sectoren subsidies kunnen krijgen uit het Europese Innovatiefonds om hun productie koolstofarm te maken.

Meer uit Financieel

Meer hypotheekaanvragen voor verbouwing en verduurzaming huis

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.

6 uur geleden
Optimisme over handelsdeals stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.

8 uur geleden
Bloomberg: Brussel buigt voor heffing VS, maar wil uitzonderingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.

9 uur geleden
AEX sluit lager ondanks recordstanden op Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak gingen maandag over tot winstnemingen na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Nieuwe recordstanden op Wall Street boden geen soelaas; de koersen in Amsterdam gingen over een breed front omlaag.

12 uur geleden
Heinen stelt besluit over TenneT Duitsland uit tot na de zomer

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) neemt langer de tijd om te beslissen over de toekomst van TenneT Duitsland. Hij wilde oorspronkelijk rond deze tijd de keuze maken tussen een beursgang en een onderhandse verkoop, maar dat wordt september. Aan mogelijke kopers is geen gebrek, verzekert hij in een Kamerbrief. "Veel investeerders" hebben interesse getoond.

13 uur geleden
VS hervatten handelsgesprekken met Canada, zegt Witte Huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de handelsbesprekingen met Canada onmiddellijk hervatten, nu Canada een belasting op digitale diensten heeft ingetrokken. Dat heeft Kevin Hassett maandag gezegd, de economisch adviseur van het Witte Huis.

13 uur geleden
EU en Oekraïne sluiten nieuwe handelsovereenkomst over landbouw

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Oekraïne hebben een nieuwe, meerjarige handelsovereenkomst gesloten voor landbouwproducten. Daarbij is rekening gehouden met de gevoeligheid van bepaalde landbouwsectoren die door EU-lidstaten en landbouwers aan de orde is gesteld, verzekert de Europese Commissie. De overeenkomst "beschermt de belangen van EU-landbouwers en biedt de stabiliteit en voorspelbaarheid die Oekraïne in deze onzekere tijden nodig heeft", zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) maandag op een persconferentie.

13 uur geleden