
EU-landen drukken gasprijsplafond door ondanks bezwaren Nederland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie krijgt een prijsplafond voor gas. De bezwaren van onder andere Nederland tegen de limiet om pieken in de gasprijs tegen te gaan zijn nog niet weggenomen, maar de andere EU-landen hebben het plan doorgedrukt.
Nederland vreesde dat het plafond te laag zou worden en dat gasleveranciers Europa in zouden ruilen voor beter betalende klanten. Minister Rob Jetten steunde het plan daarom maandag bij de finale onderhandelingen in Brussel niet, maar onthield zich net als Oostenrijk van stemming. Hongarije stemde als enige tegen. Zwaargewicht Duitsland, dat lang het verzet tegen het prijsplafond aanvoerde, steunde het plan wel.
Het zogeheten marktcorrectiemechanisme, dat in gang schiet als de gasprijs een aantal dagen piekt, gaat heel wat sneller in werking treden dan de behoedzame Europese Commissie had voorgesteld. De commissie wilde de lat, voor de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt TTF, leggen bij 275 euro per megawattuur. Maar dat was voor veel landen onverteerbaar. Het plafond zou op die manier zelfs met de prijsrecords van afgelopen zomer niet zijn gehaald.
Het plafond komt nu op 180 euro per megawattuur, hebben de energieministers van de EU-landen afgesproken. Het moet vanaf 15 februari in stelling komen als de gasprijs drie dagen of langer boven de limiet uitkomt, zeggen EU-bronnen.
Limiet
Sommige EU-landen pleitten al sinds het uitbreken van de energiecrisis vruchteloos voor een maximumprijs voor het dure aardgas. Zo'n limiet zou burgers en bedrijven moeten beschermen tegen zulke hoge pieken dat ze de rekening niet meer kunnen betalen. Ze vonden op den duur genoeg steun om de plannen door te zetten, maar het kostte tijd om de sceptische Europese Commissie mee te krijgen. Vervolgens aarzelden de voorvechters lang om de tegenstanders, en dan vooral Duitsland, hun wil op te leggen.
Nu het prijsplafond er toch komt, is de weg ook vrij voor andere maatregelen tegen de energiecrisis. De voorvechters van een maximumprijs hielden die tegen zolang ze hun zin niet kregen. Het gezamenlijk inkopen van gas en het sneller verstrekken van vergunningen voor hernieuwbare energie, waarover de EU-landen het eigenlijk al eens waren, bleven daardoor tot verdriet van Nederland liggen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Diederik Boomsma stelt zich kandidaat als lijsttrekker van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober. Dat meldt hij op X. "Ik kies voor een sociaal-conservatieve koers: herstel van gezag, respect voor onze cultuur, minder migratie, een dienstbare overheid en een zorgzame, weerbare samenleving."
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - JA21 wil Joost Eerdmans opnieuw als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Dat heeft het partijbestuur vrijdag bekendgemaakt. Eerdmans leidt de rechts-conservatieve partij, een afsplitsing van Forum voor Democratie, sinds de oprichting in 2020.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan het demissionaire kabinet ligt, stemt Nederland in met een hogere NAVO-norm van 5 procent van de omvang van de economie. Dat heeft minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt de grote luchtaanval op Iran een "begrijpelijke actie van Israël". Eerder op vrijdag noemde ze de situatie in het Midden-Oosten "buitengewoon zorgelijk", maar sprak ze geen duidelijk oordeel uit over het handelen van Israël. Met haar laatste bericht slaat Yeşilgöz een andere toon aan dan het kabinet en haar partijgenoot en defensieminister Ruben Brekelmans.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Stephan van Baarle wordt weer lijsttrekker van DENK bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer eind oktober, meldt de partij vrijdag. Volgens partijvoorzitter Ejder Köse heeft de Rotterdammer Van Baarle "bewezen de juiste leider voor onze partij te zijn".
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil niet vooruitlopen op een eventuele nieuwe beoordeling voor onkruidbestrijder glyfosaat. Een nieuw onderzoek met ratten stelt dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) komt binnenkort met een oordeel over de studie, dat wil de BBB-minister afwachten.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) heeft na de escalatie in het Midden-Oosten gesproken met zijn Iraanse en Israëlische ambtsgenoten. Voor de ministerraad licht de demissionaire bewindsman niet toe wat hij met hen heeft besproken. Net als premier Dick Schoof roept de minister op tot de-escalatie na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran.
14 uur geleden