
EU-landen bevestigen versoepeling inreisverbod
BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben in meerderheid ingestemd met de geleidelijke versoepeling van het inreisverbod naar Europa voor inwoners van veertien landen vanaf 1 juli. Onder meer de Verenigde Staten, Turkije, India, Rusland en Brazilië horen daar vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen niet bij.
Inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea zijn vanaf woensdag in principe weer welkom in Europa. Deze landen staan op de lijst van landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa.
China is het vijftiende land op de lijst, maar Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.
Nationale regelgeving
De EU-landen moeten de aanbeveling nog wel omzetten in nationale regelgeving, zodat vertraging kan optreden of extra beperkingen kunnen worden opgelegd.
De landenlijst kwam tot stand na langdurig overleg en werd niet door alle landen aanvaard. Zo hadden enkele zuidelijke lidstaten onder meer vanwege het belang van toerisme aangedrongen op een uitgebreidere lijst, terwijl landen als Nederland behoedzaamheid hadden bepleit. Omdat er geen consensus was kwam het op een stemming aan. Het is niet de bedoeling dat reisbeperkingen voor landen die niet op de lijst staan worden versoepeld.
Elke twee weken bekeken
De lijst wordt elke twee weken opnieuw bekeken. Landen waar het aantal nieuwe ziektegevallen gedurende twee weken in de buurt of lager is dan gemiddeld in de EU komen in aanmerking om erop te komen. Ook wordt gekeken naar contactopsporing, het aantal coronatests en de betrouwbaarheid van cijfers.
De EU-landen behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten half maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Het inreisverbod werd twee keer verlengd, de laatste keer tot 30 juni.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP) - Duitsland wil extra Amerikaanse F-35's bestellen, meldt nieuwsplatform Politico op gezag van bronnen. Duitsland streeft ernaar niet te afhankelijk te zijn van Amerikaans defensiematerieel, maar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig loopt stroef.
50 minuten geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft voor het eerst zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoet. De ministers spraken elkaar op de ASEAN-top in Maleisië.
52 minuten geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - In juni kwamen 232 Oekraïense burgers om door Russische aanvallen en raakten er 1343 gewond. Dat is het hoogste maandtotaal sinds het begin van de oorlog in februari 2022, meldt de mensenrechtenwaarnemersmissie van de Verenigde Naties in Oekraïne (HRMMU).
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mahmoud Khalil, een voormalige student aan Columbia University in New York, eist 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) schadevergoeding van de Amerikaanse overheid. Hij stelt dat hij meer dan drie maanden ten onrechte werd vastgehouden om zijn steun aan pro-Palestijnse demonstraties op de campus.
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Israël is bereid om tijdens een tijdelijk bestand te onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Voorwaarde is wel dat Hamas wordt gedemilitariseerd, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
14 uur geledenRAFAH (ANP/RTR) - Een team van de Verenigde Naties heeft woensdag voor het eerst in 130 dagen weer een lading brandstof kunnen leveren aan de Gazastrook. Het gaat om 75.000 liter en volgens woordvoerder Stéphane Dujarric is dat slechts een fractie van wat de Palestijnse bevolking in Gaza nodig heeft.
16 uur geleden