Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

Een meerderheid van de 27 lidstaten, waaronder Nederland, kan zich vinden in de nieuwe afspraken. Alleen Polen en Hongarije stemden tegen. Vier andere oostelijke lidstaten en Malta onthielden zich van stemming.

De nieuwe afspraken regelen onder meer het al aan de Europese buitengrens beoordelen van migranten uit veilige landen. Asielzoekers die weinig kans maken om te mogen blijven kunnen dan meteen worden vastgezet en uiteindelijk teruggestuurd. Dat moet hen ontmoedigen om nog naar Europa af te reizen.

Hulp voor aankomstlanden

'Aankomstlanden' als Italië en Griekenland zijn voortaan verzekerd van de hulp van andere lidstaten. Die nemen een aantal asielzoekers over, of kopen die plicht af als ze daar niet aan willen. Voor Nederland zou dat neerkomen op het opnemen van een kleine 1500 asielzoekers of het inleggen van hooguit 30 miljoen euro.

Italië kreeg bovendien gedaan dat het, en andere lidstaten die dat willen trouwens ook, een onwelkome asielzoeker naar meer landen mag terugsturen. Dat kan niet alleen naar bijvoorbeeld diens geboorteland, maar zou ook het land kunnen zijn van waaruit ze de reis naar Europa hebben ondernomen. Tegenpool Duitsland zwichtte. Berlijn liet ook al de wens los dat gezinnen met kinderen niet zouden mogen worden vastgezet na de screening aan de buitengrens.

Jarenlang geen akkoord

Door zulke tegenstellingen lukte het de EU-landen jarenlang niet om tot een gezamenlijk asielbeleid te komen. Vooral zuidelijke landen als Italië en Griekenland klaagden dat de anderen het hen alleen laten opknappen. Nederland en andere West-Europese lidstaten wilden pas helpen als de 'aankomstlanden' asielzoekers zelf opvangen en niet meer laten doorreizen naar hun voorkeursland, zoals ooit is afgesproken. Oost-Europese landen als Hongarije weigeren hoegenaamd om migranten over te nemen.

Dat het nu toch is gelukt een compromis te vinden, is "historisch", vinden verscheidene van de 27 migratieministers die het akkoord donderdag wisten te sluiten. Zodra ze het ook eens zijn met het Europees Parlement, kunnen de nieuwe afspraken ingaan.

Belang kabinet bij akkoord

Het kabinet benadrukte de afgelopen tijd een en andermaal het belang van een Europees asielakkoord om de Nederlandse asielopvang overeind te kunnen houden. Zou dat niet lukken en de druk op de opvang weer oplopen, dan staat ook het voortbestaan van de hierover verdeelde regeringscoalitie al gauw op het spel.

Meer uit Buitenland

ICJ verwerpt Soedanese genocidezaak tegen VAE

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft een genocidezaak verworpen die Soedan heeft aangespannen tegen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het hof in Den Haag vindt dat het "niet bevoegd" is te oordelen in de zaak.

1 uur geleden
Israël: kans op gijzelingsdeal tijdens bezoek Trump aan regio

JERUZALEM (ANP/RTR) - Er bestaat een kans op een deal over de resterende gijzelaars in Gaza tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de regio volgende week. Dat zei een hooggeplaatste Israëlische functionaris maandag. Volgens de functionaris is de deal noodzakelijk om de nieuwe Israëlische operatie in het gebied te voorkomen.

1 uur geleden
Alle kardinalen die stemmen in conclaaf aangekomen in Rome

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Alle 133 kardinalen die gaan stemmen in de komende pausverkiezing zijn aangekomen in Rome, meldt het Vaticaan maandag. De kardinalen komen vanaf woensdag bijeen in de Sixtijnse Kapel waar ze een opvolger voor de overleden paus Franciscus kiezen.

2 uur geleden
Europese Commissie roept Israël op zich in te houden in Gaza

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bezorgd over het opgeschaalde offensief van Israël in Gaza. "Dat zal leiden tot nog meer slachtoffers en nog meer lijden voor de Palestijnse bevolking", zei een woordvoerder van de Commissie maandag. De Commissie dringt er bij Israël op aan zich in te houden, voegde hij eraan toe.

2 uur geleden
CDU/CSU en SPD tekenen regeerakkoord in Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - CDU/CSU en de SPD hebben in Duitsland maandag het regeerakkoord ondertekend, een dag voordat de nieuwe regering wordt beëdigd. De aankomende bondskanselier Friedrich Merz zei tijdens de ceremonie "alle vertrouwen" te hebben dat de partijen "zullen slagen ons land te regeren met kracht, planning en vertrouwen".

3 uur geleden
Hamas: plan Israël voor hulplevering Gaza is politieke chantage

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas noemt het Israëlische plan voor de hervatting van de hulplevering aan de bevolking van Gaza "politieke chantage". Het Israëlische veiligheidskabinet stemde in de nacht van zondag op maandag in met het plan dat ervoor moet zorgen dat Hamas geen controle kan krijgen over de hulpleveranties.

3 uur geleden
Pakistan test opnieuw raket na oplopende spanningen met India

ISLAMABAD (ANP/DPA) - Pakistan heeft maandag opnieuw een raket getest te midden van oplopende spanningen met India na een dodelijke terroristische aanslag in de betwiste regio Kasjmir.

4 uur geleden