Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen aan vooravond top nog niet eens over olieboycot Rusland

EU-landen aan vooravond top nog niet eens over olieboycot Rusland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het ook een dag voor een speciale EU-top over Oekraïne nog niet eens geworden over een embargo voor Russische olie. De Europese Commissie verwacht wel dat ze er komende week uitkomen, zeggen EU-bronnen.

De EU-landen werken koortsachtig aan een uitzondering voor met name Hongarije om dat land alsnog te winnen voor een embargo op Russische olie. Door de aanvoer van olie via de zogeheten Droezjba-pijpleiding buiten de boycot te laten, hopen ze de al weken durende patstelling over nieuwe sancties te doorbreken.

Het embargo is het belangrijkste onderdeel van het volgende pakket sancties, waarover de lidstaten inmiddels ruim drie weken onderhandelen. Brussel hoopt daarmee de gestage stroom van vele miljarden euro's naar de oorlogskas van het Kremlin in te dammen.

Het voorstel dat de lidstaten nu bespreken zou nog dit jaar een eind maken aan de invoer van Russische olie per tanker. Voor de olie die via de Droezjba-pijpleiding naar onder meer Hongarije en Slowakije stroomt, zou tot nader order een uitzondering worden gemaakt.

Meer uit Buitenland

Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

1 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

2 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

2 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

9 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

9 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

10 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

13 uur geleden