Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-kopstukken prijzen Turkse kiezers om hang naar democratie

EU-kopstukken prijzen Turkse kiezers om hang naar democratie

BRUSSEL (ANP) - De voorzitters van de Europese Commissie en de Europese leiders zijn blij dat zoveel Turken zijn gaan stemmen in de presidentsverkiezingen van zondag. Daaruit blijkt wel hoe zij "de democratische instellingen waarderen", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De opkomst is in Turkije meestal wel hoog, maar kwam ditmaal volgens staatspersbureau Anadolu zelfs uit op bijna 89 procent. Dat is "grote, grote winst", vindt Von der Leyen. Vooraf waren er twijfels of bijvoorbeeld bewoners van door de recente aardbevingen verwoeste gebieden erin zouden slagen hun stem uit te brengen.

Ook voorzitter Charles Michel van de raad van staatshoofden en regeringsleiders van de EU prees de kiezers. Hij en Von der Leyen "volgen de verkiezingen op de voet", verzekert hij.

Kandidaat-lid

Brussel stelt de laatste jaren keer op keer aan de kaak dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan steeds meer macht naar zich zou toetrekken. Turkije is al decennia kandidaat-lid van de EU, maar de voorbereidingen daarop zitten muurvast.

Erdogans rivaal, die hij zondag in de eerste ronde verrassend royaal voorbleef, heeft verklaard dat hij de banden met de EU wil aanhalen. Maar Michel en Von der Leyen waken ervoor om een voorkeur voor een presidentskandidaat uit te spreken.

Meer uit Buitenland

Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

33 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

1 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

2 uur geleden