Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-kopstukken: Kremlin bedroog Russen dat het geen oorlog voerde

EU-kopstukken: Kremlin bedroog Russen dat het geen oorlog voerde

BRUSSEL (ANP) - Het Kremlin geeft eindelijk toe dat het de Russische bevolking heeft voorgelogen over de oorlog in Oekraïne, zeggen EU-kopstukken. De regering van president Vladimir Poetin noemt die voortaan niet langer een speciale militaire operatie, maar spreekt nu van oorlog, maakte zij vrijdag bekend.

"Deze uitlatingen vandaag tonen alleen maar aan dat het Kremlin het Russische volk de afgelopen twee jaar heeft bedrogen", zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na afloop van de EU-top in Brussel. "Door de feiten te verdoezelen en te ontkennen dat ze in oorlog zijn."

De ommezwaai is "heel cynisch", vindt Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders. Die bewijst meteen ook dat de EU gelijk had om haar verdediging op te krikken, zegt hij. De EU-leiders moeten helder zijn over het gevaar dat Rusland vormt. Al willen ze tegelijkertijd "geen angst zaaien in Europese samenlevingen".

Rusland mengt zich al sinds 2014 gewapenderhand in Oekraïne. Aanvankelijk vooral op de Krim en in het oosten van het land, maar met de invasie van ruim twee jaar geleden is de oorlog in volle gang.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

50 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

2 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

2 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

3 uur geleden
Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

KINSHASA (ANP/BELGA/AFP) - In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

4 uur geleden
Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

6 uur geleden
Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker 31 doden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald.

8 uur geleden