Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-kopstuk Michel vraagt Chinese president om Poetin te bewerken

EU-kopstuk Michel vraagt Chinese president om Poetin te bewerken

BEIJING/BRUSSEL (ANP) - EU-kopstuk Charles Michel heeft op bezoek in Beijing China opgeroepen Rusland van verder geweld tegen Oekraïne te weerhouden. De Chinese president Xi Jinping benadrukte dat er een politieke oplossing voor het conflict moet komen.

Michel, voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie, sprak ongeveer drie uur met Xi. Hij stond voor een ingewikkelde opdracht, omdat de verstandhouding met China de afgelopen jaren rap is verslechterd. De EU verweert zich, mede op aansporing van de Verenigde Staten, tegen de groeiende greep van China op de Europese en wereldeconomie. Dat China partij blijft kiezen voor Rusland in de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft nog meer verwijdering gebracht.

"Ik heb er bij president Xi op aangedrongen zijn invloed op Rusland aan te wenden om het VN-handvest te eerbiedigen", zei Michel na afloop van het bezoek. Het Westen wijst er steeds op dat de VN-regels de Russische invasie van het soevereine Oekraïne verbieden. Michel hield Xi volgens zijn woordvoerder voor dat China moet "bijdragen aan de beëindiging van Ruslands brute verwoesting en bezetting". Of Michel denkt dat Xi zijn Russische collega Vladimir Poetin inderdaad gaat bewerken, liet hij in het midden.

Protesten

Xi hield het bij de stelling dat "het oplossen van de Oekraïne-crisis met politieke middelen in het belang van Europa en het gemeenschappelijke belang van alle landen in Eurazië is". Het is volgens de net weer herbenoemde president "noodzakelijk escalatie en uitbreiding van de crisis te vermijden".

Michels toch al omstreden bezoek vond ook nog eens plaats na dagenlange, voor China ongekende protesten tegen het strenge Chinese coronabeleid. Michel heeft de Chinese coronamaatregelen en de heel andere Europese koers met Xi besproken, zegt de woordvoerder van de raadsvoorzitter. Evenals "de reacties van de samenleving" daarop.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

3 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

3 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

5 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

5 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

6 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

7 uur geleden