Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-kopstuk Michel steunt beslissing sturen tanks naar Oekraïne

EU-kopstuk Michel steunt beslissing sturen tanks naar Oekraïne

STRAATSBURG (ANP) - EU-kopstuk Charles Michel heeft zich uitgesproken voor het sturen van tanks naar Oekraïne. "Het moment daarvoor is aangebroken", vindt de voorzitter van de raad van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie.

Oekraïne vraagt al geruime tijd met klem om moderne gevechtstanks. Daarmee hoopt het land de kansen aan het front tegen de Russische invasietroepen definitief te keren en hen komend voorjaar te verjagen uit bezet gebied. Duitsland, dat moet instemmen met het leveren van de begeerde Leopard-tanks omdat die van Duitse makelij zijn, aarzelde lang. Maar Berlijn lijkt onder de grote druk van bondgenoten te zwichten.

Oekraïne "heeft dringend meer wapentuig nodig en ik ben persoonlijk voor het leveren van tanks aan Oekraïne", zei Michel in het Europees Parlement. "Wij, de EU, zullen hen blijven steunen zolang het nodig is."

Meer uit Buitenland

VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.

2 uur geleden
Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

3 uur geleden
Spaanse premier overweegt op te stappen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez overweegt op te stappen. Hij maakte dat bekend nadat duidelijk was geworden dat er een corruptieonderzoek loopt naar zijn vrouw.

4 uur geleden
Biden ondertekent steunpakket, hulp woensdag nog naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De eerste zendingen van Amerikaanse militair materieel naar Oekraïne zullen in de komende uren al plaatsvinden. President Joe Biden heeft dat gezegd bij het ondertekenen van het steunpakket, dat na veel gesteggel is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

7 uur geleden
Israël zegt veertig doelen van Hezbollah te hebben aangevallen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen veertig posities van de beweging Hezbollah in het zuiden van Libanon aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

8 uur geleden
Bron: leger Israël klaar voor operatie in Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.

9 uur geleden
Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

10 uur geleden