Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-kopstuk Michel op bezoek bij Chinese president

EU-kopstuk Michel op bezoek bij Chinese president

BRUSSEL (ANP) - EU-kopstuk Charles Michel gaat op bezoek bij de Chinese president. Hij zal volgende week donderdag in Beijing moeten laveren tussen EU-landen die de economische banden met China koesteren en landen die de opkomende grootmacht juist meer weerwerk willen bieden.

De voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders en staatshoofden spreekt Xi Jinping in een tijd van geopolitieke en economische spanningen, beseft hij. China weigert Rusland af te vallen om de oorlog die het voert tegen Oekraïne. Ondertussen manen de Verenigde Staten Europa om zich bij de VS aan te sluiten in de handelsoorlog tussen 's werelds twee grootste economieën.

De EU ziet China de laatste jaren steeds minder als een partner en steeds meer als een concurrent en systeemrivaal. Maar EU-landen denken daarover heel verschillend. EU-zwaargewicht Duitsland stelt zich veel toegeeflijker op dan het kleine Litouwen, dat door Beijing werd gestraft omdat het de banden met Taiwan had aangehaald.

De Duitse economie leunt zwaar op China. Bondskanselier Olaf Scholz ging eerder deze maand al bij Xi langs om hem te feliciteren met de verlenging van zijn regeertermijn.

Meer uit Buitenland

Hongaarse toprechter genoemd als nieuwe president na schandaal

BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De Hongaarse regeringspartij Fidesz schuift een nieuwe kandidaat naar voren om de opgestapte Katalin Novák te vervangen. Het gaat om Tamás Sulyok, de voorzitter van het Constitutionele Hof.

26 minuten geleden
Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

1 uur geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

1 uur geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

2 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

2 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

2 uur geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

3 uur geleden