Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU koopt ruim 100.000 doses van apenpokkenvaccin

EU koopt ruim 100.000 doses van apenpokkenvaccin

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie koopt ruim 100.000 doses van een vaccin tegen apenpokken. De Deense fabrikant Bavarian Nordic kan waarschijnlijk nog deze maand beginnen met de levering, zegt de Europese Commissie.

De EU put voor het eerst uit de Europese begroting om vaccins aan te kopen. Lidstaten die het meest om het vaccin verlegen zitten, krijgen ze als eerste.

De afgelopen weken is bij zo'n negenhonderd mensen in de EU het virus geconstateerd. Ook in Nederland is het virus opgedoken, maar ons land heeft genoeg vaccins op voorraad en doet niet mee aan de groepsaankoop. De vaccins zijn in eerste instantie vooral bedoeld voor bijvoorbeeld hulpverleners die met patiënten in aanraking komen.

De EU schaft met 109.090 doses van het Imvanex-vaccin ruim twee keer zoveel aan als waarvan eerder sprake was. De Europese Commissie wijst op "de grote vraag en het beperkte aanbod" van het middel.

Het vaccin is ooit ontwikkeld om te beschermen tegen gewone pokken, maar werkt ook goed tegen de verwante apenpokken. Daarom mag het daartegen voorlopig ook worden gebruikt, al heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het voor dat doel nog niet officieel goedgekeurd. De toezichthouder overlegt met Bavarian Nordics over een snelle toelating van het middel, zegt de commissie.

De gezamenlijke aankoop van coronavaccins geldt in Brussel als een succes. Toen sloot de commissie een raamcontract met de fabrikant, waarna de EU-landen elk daarbinnen een order konden plaatsen.

Meer uit Gezond

Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

1 dag geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

1 dag geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

2 dagen geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

2 dagen geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

2 dagen geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

3 dagen geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

4 dagen geleden