Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU komt met tegenvoorstel over vergoeden klimaatschade

EU komt met tegenvoorstel over vergoeden klimaatschade

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - De Europese Unie gaat ontwikkelingslanden een tegenvoorstel doen over het vergoeden van schade die is veroorzaakt door de gevolgen van klimaatverandering. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans kondigde dat aan op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. "Laten we de elementen uit hun voorstel halen waar we het allemaal over eens kunnen zijn", aldus Timmermans. "Wat zij als de perfecte oplossing zien, brengt ons niet waar we moeten zijn", voegde hij eraan toe.

Een grote groep ontwikkelingslanden, plus China, heeft voorgesteld om op deze klimaattop nog een speciaal fonds op te richten voor "verlies en schade" door de opwarming van de aarde. Wat de EU betreft valt over zo'n fonds op zich wel te praten, maar is het beter om via bestaande fondsen nu al over te gaan tot hulp aan "de meest kwetsbaren".

"Laten we verlies en schade nú gaan financieren, via bestaande structuren", zei Timmermans. Als enkel wordt ingezet op een speciaal schadefonds, duurt het volgens hem nog jaren voordat daar een beslissing over zal vallen. "We zijn hier gekomen om overeenstemming te bereiken", aldus Timmermans, die namens de hele EU spreekt. Europa zal ook "geld op tafel leggen" voor klimaatgerelateerde schade, kondigde hij aan, zonder bedragen te noemen.

Onacceptabel

Een heikel punt voor Europa is dat het geld in het voorstel van China en de ontwikkelingslanden zou worden verdeeld op basis van "de situatie van dertig jaar geleden". Volgens Timmermans zouden "sommige landen" in dat geval geen bijdrage hoeven leveren. "Dat is onacceptabel."

Vooral de rol van China is in deze discussie belangrijk. Het land beschouwt zichzelf in sommige gevallen nog als een ontwikkelingsland, maar zou volgens de westerse landen tot de betalers moeten behoren.

Meer uit Buitenland

President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

51 minuten geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

57 minuten geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

2 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

2 uur geleden
Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA/JERUZALEM (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

4 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

5 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

5 uur geleden