Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU komt in februari met voorstel voor meer 'eigen' chipproductie

EU komt in februari met voorstel voor meer 'eigen' chipproductie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie zal begin volgende maand voorstellen bekendmaken voor nieuwe wetten die de chipproductie op eigen bodem moet stimuleren. Dat kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan in een online speech. Het gaat om de aanpassing van wetten voor staatssteun zodat overheden gemakkelijker kunnen meebetalen aan innovatieve halfgeleiderfabrieken.

De EU wil een grotere rol opeisen in de wereldwijde productie van chips. Het doel is om in 2030 een marktaandeel van 20 procent te hebben in de chipproductie, gemeten naar marktwaarde. Nu is dat nog 10 procent. Daarnaast moeten de geavanceerdste chips op Europese bodem worden gemaakt, waarbij overigens wordt gekeken naar chipproducenten van buiten de EU. Wetgeving die dat alles mogelijk moet maken heet de European Chips Act.

Na de coronacrisis ontstonden er in veel sectoren tekorten aan halfgeleiders, wat bijvoorbeeld tot productieproblemen leidde in de auto-industrie. De meeste halfgeleiders moeten Europese landen importeren. "Dit zorgt voor een mate van afhankelijkheid die we ons niet kunnen veroorloven", zei Von der Leyen in haar speech voor de virtuele editie van het World Economic Forum.

Regels voor staatssteun aan de chipsector bepalen dat overheden nu nog voornamelijk aan onderzoek door chipbedrijven mogen meebetalen. Een aanpassing van die regels moet ervoor zorgen dat ook vernieuwende productiemethoden door lidstaten mogen worden gefinancierd. Von der Leyen benadrukte dat de nieuwe staatssteunregels aan "strenge voorwaarden" zijn verbonden.

Meer uit Financieel

X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

21 minuten geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

1 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

1 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

1 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

2 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

3 uur geleden