Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-hof wijst rechter uit Oostbloktijd niet per definitie af

EU-hof wijst rechter uit Oostbloktijd niet per definitie af

LUXEMBURG (ANP) - Rechters in Europese landen die zijn benoemd toen hun land nog niet democratisch was, kunnen best onafhankelijk en onpartijdig hun werk doen. Zo'n achtergrond maakt hen niet per definitie ongeschikt voor hun werk, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

De regeringen van Oost-Europese EU-landen als Polen en Slovenië klagen al langer dat vooral hun rechterlijke macht nog tal van hele en halve communisten zou tellen. Pogingen van de regering in Warschau om die eruit te werken zijn uitgemond in een stevige ruzie met Brussel. De Europese Commissie ziet de onafhankelijkheid van Poolse rechters juist aangetast door de grotere greep van Warschau.

Het Europese hof in Luxemburg moest zich over de kwestie uitspreken op verzoek van de hoogste Poolse rechtbank. Die twijfelde aan de geschiktheid van een rechter die onder het communistische regime zijn loopbaan was begonnen en nadien niet opnieuw de ambtseed had afgelegd. Over twee anderen bestonden bedenkingen omdat ze zijn benoemd door de raad voor de rechtspraak in een periode dat de rechterlijke macht nog niet 'hervormd' was naar de wensen van de huidige Poolse PIS-regering.

Meer uit Buitenland

Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

1 uur geleden
Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar nieuwe recordhoogte

KOPENHAGEN (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (circa 2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2021.

1 uur geleden
Stoltenberg: Amerikaanse hulp voor Oekraïne komt niet te laat

WASHINGTON/KYIV (ANP) - De onlangs goedgekeurde Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne komt niet te laat. Dat heeft Jens Stoltenberg zondag gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender MSNBC. De maandenlange onzekerheid heeft volgens de secretaris-generaal van de NAVO wel gevolgen gehad.

3 uur geleden
Oekraïne schakelt 'oudste Russische schip' op Zwarte Zee uit

SEBASTOPOL (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt zondag dat het "het oudste dienende schip van de Russische Zwarte Zeevloot" heeft uitgeschakeld. Volgens een Oekraïense marinewoordvoerder werd het schip de Kommuna zondagochtend getroffen in Sebastopol en is het "duidelijk dat het schip niet langer in staat is om opdrachten uit te voeren".

7 uur geleden
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

11 uur geleden
Zelensky na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van een kans op een overwinning" op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo'n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. "Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken", aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

12 uur geleden
Media: massagraf gevonden in Nasser-ziekenhuis in Gaza

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Binnen het complex van het Nasser-ziekenhuis in de stad Khan Younis is een massagraf gevonden. AFP meldt op basis van de Gazaanse autoriteiten dat zeker vijftig lichamen zijn geborgen, nieuwszender Al Jazeera heeft het zelfs over 180 lichamen.

12 uur geleden