Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-hof: Polen, Hongarije en Tsjechië fout met weren asielzoekers

EU-hof: Polen, Hongarije en Tsjechië fout met weren asielzoekers

LUXEMBURG/BOEDAPEST (ANP/DPA) - Polen, Tsjechië en Hongarije hebben in strijd met EU-afspraken in 2015 gehandeld met hun weigering om gedurende twee jaar asielzoekers vanuit Italië en Griekenland op te nemen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in een zaak die was aangespannen door de Europese Commissie.

De EU-landen hadden op het hoogtepunt van de migrantencrisis afgesproken Italië en Griekenland tijdelijk te ontlasten van de toestroom van tienduizenden vluchtelingen en migranten door 120.000 van hen te verdelen over de andere lidstaten. De drie voormalige Oostbloklanden weigerden dit. Alleen Tsjechië heeft een keer twaalf mensen uit Griekenland herplaatst. Aan een eerdere afspraak om vrijwillig 40.000 asielzoekers te herplaatsen, gaven Polen en Tsjechië geen gehoor.

Volgens de hoogste Europese rechter hebben de drie lidstaten zich onttrokken aan hun verplichtingen. Ze hadden een "passend aantal aanvragers van internationale bescherming" op hun grondgebied moeten herplaatsen.

Vervolgstappen

De Europese Commissie moet nu over de vervolgstappen beslissen. Voorzitter Ursula von der Leyen zei in een reactie blij te zijn met de uitspraak. "Het Hof is zeer duidelijk over de verantwoordelijkheid van de lidstaten. Wij zullen dit meenemen in de nieuwe migratiewetgeving die we na Pasen zullen presenteren."

De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga noemde het oordeel van de Europese magistraten "'zonder betekenis". Deze uitspraak heeft volgens Varga verder geen consequenties. Naar haar mening zijn de afspraken over de quota al lang niet meer geldig en vloeien hier dan ook geen verplichtingen voor Hongarije uit voort.

Meer uit Buitenland

Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

13 minuten geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

3 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

5 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

7 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

9 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

11 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

11 uur geleden