Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-hof: ook privéorganisatie mag geen maximumleeftijd hanteren

EU-hof: ook privéorganisatie mag geen maximumleeftijd hanteren

LUXEMBURG (ANP) - Privéorganisaties, zoals een voetbalclub, een belangenvereniging of een vakbond, mogen in hun statuten niet op leeftijd discrimineren. Ze mogen bijvoorbeeld niet zomaar een maximumleeftijd voor de voorzitter of penningmeester bepalen, volgt uit het oordeel van het Europees Hof van Justitie in een zaak rond een Deense vakbondsvoorzitter. De Europese antidiscriminatierichtlijn geldt net zo goed voor privéorganisaties, ook als het om de verkiezing van een bestuurslid gaat.

De Europese rechter deed uitspraak in een zaak die een voormalige sectorvoorzitter bij de Deense vakbond HK in haar thuisland had aangespannen. Deze A. was al jarenlang in dienst toen ze tot voorzitter van de federatie werd gekozen en de jaren erna vier maal werd herkozen voor deze politieke functie. Tot ze 63 jaar werd. Volgens de statuten van de werknemersvereniging had ze daarmee de maximale leeftijdsgrens bereikt om zich opnieuw kandidaat te mogen stellen voor het voorzitterschap.

A. pikte dit niet en klopte aan bij de Deense commissie gelijke behandeling, die haar gelijk gaf en een vergoeding voor de geleden schade eiste van de vakbond. Toen die uitbleef, stapte de commissie naar de Deense rechter. Die legde de kwestie voor aan het EU-hof.

Volgens het hof valt "een in de statuten van een werknemersorganisatie vastgestelde leeftijdsgrens om tot voorzitter van die organisatie te kunnen worden verkozen binnen de werkingssfeer van de antidiscriminatierichtlijn". En daarbij maakt de politieke aard van een dergelijke functie of de manier waarop iemand wordt aangeworven (verkiezing) niet uit, stelt de rechter. De zaak gaat nu terug naar de Deense rechter.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

8 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

10 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

10 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

12 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

12 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

13 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

14 uur geleden