Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-hof: koper sjoemel-Mercedes heeft recht op schadevergoeding

EU-hof: koper sjoemel-Mercedes heeft recht op schadevergoeding

LUXEMBURG (ANP) - Kopers van een Mercedes met sjoemelsoftware hebben recht op een schadevergoeding, stelt het Europees Hof van Justitie. Het is voor het eerst dat de hoogste Europese rechter dat recht met zoveel woorden toekent. Eerder had het al wel bijvoorbeeld vastgesteld dat zulke software ontoelaatbaar is.

Een Duitse eigenaar van een Mercedes was naar de rechter gestapt omdat hij zich door Mercedes benadeeld voelde. De zaak is een van de vele die in de nasleep van de onthullingen over 'sjoemeldiesels' vooral Duitse autobouwers plaagt.

Mercedes programmeerde zijn auto's zo dat ze alleen op warmere dagen binnen de Europese regels voor uitlaatgassen vielen. Zodra het buiten kouder was werden minder van de uitlaatgassen terug de motor ingezogen. Daardoor werden onderdelen gespaard, maar werd meer vervuilend stikstof uitgestoten. Mercedes beweert op het eerste uit te zijn geweest, maar volgens critici was het de fabrikant om het tweede te doen.

Regels

Met de software overtrad Mercedes Europese regels, terwijl de klant bij de koop uitdrukkelijk te horen krijgt dat zijn aankoop aan die regels voldoet, constateert het hof in Luxemburg. Daardoor heeft de koper recht op een schadevergoeding. Wel moet de rechter nagaan hoeveel plezier de klant van de auto heeft gehad en dat op een eventuele vergoeding inhouden, aldus het hof.

In een eerdere uitspraak opperde het hof al dat de koopovereenkomst van een auto met illegale software ongeldig verklaard zou kunnen worden.

Meer uit Financieel

Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF beboet om wissen kartel-appjes

BRUSSEL (ANP) - Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF moet de Europese Commissie een boete betalen van een kleine 16 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf hinderde onderzoek naar verboden prijsafspraken door een Whatsapp-gesprek met een concurrent te wissen. Het is voor het eerst dat de commissie een boete oplegt voor het verdonkeremanen van appjes.

2 uur geleden
Recordbod van Arabisch olieconcern voor Europees chemiebedrijf

LEVERKUSEN (ANP) - Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) van de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn overnamebod voor het Duitse chemiebedrijf Covestro naar 11,7 miljard euro. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om de grootste mogelijke overname van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij.

2 uur geleden
Apple voegt apps van Chinese e-retailers toe aan Vision Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple gaat apps van de twee grootste e-retailers van China toevoegen aan het app-assortiment van de mixed-realitybril Vision Pro. Het gaat om Taobao van Alibaba en JD.com, waar techconcern Tencent een groot belang in heeft.

3 uur geleden
Brussel: Apple schendt regels met App Store, miljardenboete dreigt

BRUSSEL (ANP) - Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor 'internetpoortwachters' neemt.

5 uur geleden
Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geƫxporteerd dan voorspeld.

5 uur geleden
Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

5 uur geleden
Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Braziliƫ en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

5 uur geleden