Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-hof: Hongaarse wet over financiering ngo's illegaal

EU-hof: Hongaarse wet over financiering ngo's illegaal

LUXEMBURG (ANP) - De Hongaarse wet die strenge regels oplegt aan door het buitenland gesteunde maatschappelijke organisaties (ngo’s) is in strijd met het Europees recht en de grondrechten. De wetgeving is discriminerend en schendt onder meer het recht op vrijheid van vereniging, vrij kapitaalverkeer en gegevensbescherming. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een zaak die de Europese Commissie tegen Hongarije had aangespannen.

De wet uit 2017 verplicht verenigingen en stichtingen die buitenlandse steun krijgen zich te registreren en op websites bekend te maken dat ze geld van over de grens ontvangen. Ook moeten ze de autoriteiten informatie geven over geldschieters die omgerekend meer dan 1400 euro bijdragen. Bij overtreding kunnen sancties volgen.

De wet van de regering van de conservatieve premier Viktor Orbán is onder meer gericht tegen de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, die politiek zou bedrijven door ngo’s te steunen.

Intrekken of aanpassen

De Europese Commissie bracht de zaak eind 2017 voor het hof en krijgt nu gelijk. De regering in Boedapest moet de wet nu intrekken of aanpassen.

Volgens Amnesty International delen de rechters met hun uitspraak "een klap uit aan de inspanningen van de Hongaarse autoriteiten om maatschappelijke organisaties die overheidsbeleid bekritiseren te brandmerken en ondermijnen". Directeur Dávid Vig van Amnesty Hongarije zegt dat de "repressieve" wet om kritische stemmen te "muilkorven" zo snel mogelijk moet worden geannuleerd.

Vaker negatief oordeel

De woordvoerder van Orbán liet zich daar niet over uit. "We blijven ons inzetten om zeker te stellen dat ngo’s transparant zijn", twitterde Zoltán Kovács. "De maatregelen die de StopSoros-wet in 2017 introduceerde belemmeren de financiering en het functioneren van ngo’s NIET", is zijn boodschap. De Europese Commissie liet via een woordvoerder weten dat lidstaten worden geacht uitspraken van het hof uit te voeren.

Het hof in Luxemburg heeft al vaker negatief geoordeeld over wetten van de regering-Orbán. Zo sloten de Hongaarse autoriteiten vorige maand twee omstreden transitkampen voor asielzoekers na een uitspraak van het EU-hof. En in april bepaalde het hof dat Hongarije, Polen en Tsjechië asielzoekers vanuit Italië en Griekenland op hadden moeten nemen.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

5 minuten geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, enkel dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

6 minuten geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

1 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

1 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

1 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

2 uur geleden
In Annecy gewonde kinderen stabiel, ook Nederlander

PARIJS/ANNECY (ANP) - De vier kinderen die donderdag gewond raakten bij een steekpartij in Annecy verkeren niet meer in levensgevaar. Premier Elisabeth Borne zei vrijdagmorgen dat hun toestand stabiel is. Onder hen is ook een Nederlander.

3 uur geleden