Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

Dat stel was in Mauritius toen de Europese grenzen werden gesloten, waardoor de door hen geboekte retourvlucht werd geannuleerd. In plaats daarvan moesten ze plaatsen boeken op een door de Oostenrijkse overheid georganiseerde repatriëringsvlucht. Dat kostte ze 500 euro per persoon en de vlucht werd door dezelfde luchtvaartmaatschappij uitgevoerd als hun originele retourvlucht.

Het echtpaar betoogde daarom dat ze tweemaal hadden betaald voor de retourvlucht en wilde hun 1000 euro voor de repatriëringsvlucht terugkrijgen van de luchtvaartmaatschappij. Maar een repatriëringsvlucht is geen commerciële vlucht, bepaalden de rechters. De regels die gelden voor compensatie door luchtvaartmaatschappijen gelden in dit geval dan ook niet.

Het Oostenrijkse stel kan wel in eigen land naar de rechter stappen om compensatie te vragen voor de geannuleerde originele vlucht naar huis, stellen de Europese rechters. Die vlucht was namelijk wel een commerciële vlucht.

Meer uit Financieel

Amsterdamse AEX-index stijgt weer naar record

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen, geholpen door de koerswinsten op Wall Street een dag eerder. Op het Damrak kwamen de uitbater van snellaadstations Fastned, de aanbieder van postkluisjes InPost en investeerder HAL met cijfers.

29 minuten geleden
Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street. Op het Damrak kwamen de aanbieder van postkluisjes InPost en de exploitant van snellaadstations Fastned met cijfers. Het is de laatste handelsdag van deze week, want op Goede Vrijdag zijn de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten dicht.

1 uur geleden
KPMG: Europese topbestuurders autobranche zien het somberder in

AMSTELVEEN (ANP) - Topbestuurders in de Europese autobranche zijn pessimistischer geworden over de toekomst dan een jaar geleden. Zij vrezen vooral voor meer concurrentie van goedkopere Chinese elektrische auto's. Ook groeiende concurrentie van Amerikaanse fabrikanten, die met steun van de overheid elektrische auto's produceren, baart hen zorgen. Dat staat in een rapport van accountants- en adviesbureau KPMG.

1 uur geleden
Laadbedrijf Fastned meldt stap richting winstgevendheid

AMSTERDAM (ANP) - De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

1 uur geleden
Handelssysteem kan stikstofuitstoot tegengaan, zegt RaboResearch

UTRECHT (ANP) - Een landelijk handelssysteem voor rechten om stikstof uit te mogen stoten kan helpen om de uitstoot door onder meer boeren te verlagen, meldt RaboResearch na onderzoek. Bedrijven die hun stikstofuitstoot terugbrengen, kunnen dan groeien of hun zogeheten emissierechten verkopen.

1 uur geleden
Eneco ziet geen heil meer in windmolenparken

ROTTERDAM (ANP) - Eneco probeert niet langer de opdracht voor de bouw van windmolenparken IJmuiden Ver Alpha en Beta binnen te slepen. De energieleverancier heeft te veel problemen met de manier waarop Nederland een nieuwe exploitant voor deze te bouwen windparken op zee selecteert. Met die huidige opzet denkt Eneco dat de bouw van windmolenparken niet toekomstbestendig is. Maar volgens het bedrijf zijn er oplossingen.

1 uur geleden
Schuldhulpverleners zien 'alarmerende' toename geldproblemen

ROTTERDAM (ANP) - Steeds meer mensen zoeken hulp voor het oplossen van hun geldproblemen. Dat merkt Humanitas, de grootste Nederlandse vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp, op basis van onderzoek. Directeur Jerzy Soetekouw vindt de cijfers "alarmerend". "Onze vrijwilligers en coördinatoren zien mensen op hun dieptepunt. Zij vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen."

3 uur geleden